Κυριακή 24 Μαΐου 2009

First Ascent of the Ice Pyramid in Alaska

Clint Helander and Seth Holden completed the first ascent of the Ice Pyramid (9,250') in the Revelation Mountains of Alaska.

Απίθανη η κατάρρευση των δορυφόρων GPS


Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία εξέφρασε προσφάτως φόβους πως το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) πρόκειται να καταρρεύσει.


http://news.pathfinder.gr/scitech/552082.html

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Κλέφτης, πολιτικός στην Ελλάδα και καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τζεργίνη, αλλά η σωματική διάπλαση του προ-πάππου του (άντρας γεροδεμένος με έντονους γλουτούς) τού έδωσε το χαρακτηρισμό στα ελληνικά "Κολοκοτρώνη".

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ - Γιατί ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ!


Πριν προλάβει ο οποιοσδήποτε καλόβουλος ή κακόβουλος αναγνώστης τού πολύ ενδιαφέροντα Ιστοτόπου σας να με κατηγορήσει ως «εθνικιστή», «στρατόκαυλο» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, να δηλώσω ότι ήμουν ο πρώτος, πριν από χρόνια, που χαρακτήριζε μ' αυτούς τους χαρακτηρισμούς οποιονδήποτε φίλο, γνωστό ή συγγενή συμμετείχε κατά οποιονδήποτε τρόπο (είτε ως θεατής είτε ως παρελαύνων) σε αυτές τις «εθνικιστικές φιέστες», όπως συνήθιζα να αποκαλώ τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

www.pezoporia.gr

Το pezoporia.gr απευθύνεται σε όσους αγαπούν την πεζοπορία και την περιπλάνηση στη φύση. Στόχος του pezoporia.gr είναι να συγκεντρώσει γύρω του, όλους εκείνους που έχουν κοινό πάθος με το περπάτημα και την περιπλάνηση, στο βουνό, στα ποτάμια, στα νησιά μας, και ακόμη στις πόλεις και στις άγνωστες αρχαιότητες. Στο pezoporia.gr θα βρείτε εύκολες, αλλά και δύσκολες διαδρομές, που αξίζει να περπατήσετε και για τις οποίες δεν χρειάζονται γνώσεις αναρρίχησης ή τεχνικό εξοπλισμό όπως σκοινιά καρφιά κ.λ.π. Θα επικοινωνήσετε με άλλους φίλους που έχουν την ίδια αγάπη για το περπάτημα. Θα βρείτε πληροφορίες για τα βουνά της Ελλάδας, τα καταφύγια, τους ορειβατικούς συλλόγους, τα καταστήματα ορειβατικού εξοπλισμού και πολλά άλλα. Στο ξεκίνημά του το pezoporia.gr δεν είναι δυνατόν, από την πρώτη στιγμή να καλύψει όλα τα θέματα ενδιαφέροντος. Η συνεχής όμως ανανέωσή του, θα σας προσφέρει καινούργια θέματα και διαδρομές φιλοδοξώντας σύντομα να καλύψει όλα τα πεδία ενδιαφέροντος σας.

http://www.pezoporia.gr

Αναρριχητικό Πάρκο THE WALL

H μεγαλύτερη αναρριχητική πίστα της Αθήνας (επιφάνειας πάνω από 1000τμ) με 14 μέτρα ύψος,30 μέτρα ανάπτυγμα διαδρομών και τραβέρσα 55 μέτρα ανάπτυγμα. Στον υπάρχοντα χώρο μπορούν να σκαρφαλώσουν ταυτόχρονα 30 αναρριχητές με σχοινί (επικεφαλής ή top rope). Επίσης υπάρχει χώρος για boulder επιφάνειας 200τμ. Το σύνολο των πιασιμάτων ξεπερνούν τα 8000.

http://www.thewall1.gr

ADVENTURE PARK ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ: ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ



ADVENTURE PARK ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ: ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του adventure park...>

Όρος Αρτεμίσιο 1771μ.


Το Αρτεμίσιο βρίσκεται στο νομό Αργολίδας και η πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει από το χωρίο Καρυάς ("κολοκοτρονίτσι" στα σήριαλ ¨Καφέ της Χαράς")Αφήνουμε πίσω το χωρίο Καρυά, για να το επισκεφθούμε στην επιστροφή μας, και συνεχίζουμε τον ασφάλτινο δρόμο έξω από το χωριό.Ανηφορική η διαδρομή ώσπου συναντάμε στα αριστερά μας την όμορφη εκκλησία Παναγιά της Καρυάς. Διαθέτει πολύ μεγάλο προαύλιο χώρο με γρασίδι και πολλά δέντρα. Απέναντι από την εκκλησία υπάρχει πηγή με δροσερό νερό.Μπορεί να γίνει εκεί διανυκτέρευση στο χώρο αυτό με σκηνή η με το bivi σας.Συνεχίζοντας τον δρόμο για περίπου 800 μέτρα ακόμη σταματάμε σε πλάτωμα του δρόμου αριστερά, σε σημείο όπου στη δεξιά πλευρά υπάρχει κόκκινη σήμανση για είσοδο στο μονοπάτι.Από εδώ και πέρα αρχίζει η πεζοπορική μας διαδρομή.Το μονοπάτι με ομαλά ανηφορική πορεία και πολύ καλή σήμανση. Κινείται σε δασωμένο κομμάτι του βουνού και σε ορισμένα σημεία η θέα προς τον Αργολικό κόλπο είναι θεαματική!Σε λίγο χρόνο φτάνουμε στη "στάνη του τσοπάνη" χαρακτηριστικό σημείο της αρχής της διαδρομής. Συνεχίζοντας ακόμη σε ομαλό και δασωμένο μονοπάτι βγαίνουμε για περίπου 500 μέτρα σε πορεία χωματόδρομου. Από το σημείο αυτό έχουμε πολύ όμορφη θέα του Αρτεμισίου. Θα ακολουθήσουμε την ανάβαση της δεξιάς πλευράς του βουνού η οποία είναι και η πιο ομαλή. Η δεξιά πλευρά είναι η διαδρομή που θα μας οδηγήσει από τα χτένια στην κορυφή. Σε λίγο βρισκόμαστε στη Νεραιδοβρύση λοιπόν που αν και μικρή η ροή της το νερό της είναι κρυστάλλινο και δροσερότατο! Είναι η μοναδική πηγή μέχρι την κορυφή του βουνού που θα συναντήσετε.Τα σημάδια του μονοπατιού συνεχίζουν να είναι παρόντα και σε εμφανή σημεία.Από εδώ και πέρα αρχίζει η βλάστηση να αραιώνει και το μονοπάτι εμφανίζει λίγο από το βραχώδες του. Κινείται λίγο περισσότερο ανηφορικά αλλά και ο ρυθμός ανάβασης παραμένει ομαλός..Η θέα συνεχίζει να μαγεύει και μπορούμε να διακρίνουμε το όρος Κτενιάς προς την ανατολή με μια απίστευτη κορυφογραμμή!Λίγο κουράγιο πια για την τελευταία ανηφόρα του μονοπατιού που κινείται ζιγκ-ζαγκ προς τα επάνω σε ελαφρώς βραχώδες μονοπάτι αλλά καθόλου εκτεθειμένο.Στην κορυφογραμμή λοιπόν επιτέλους περπατάμε τελειώνοντας και διακρίνουμε προς τη δύση το κολωνάκι της κορυφής.Σύντομή επίσκεψη και χάζεμα της θέας από εκεί και ξεκούραση με άνεση περίσσια στα κοιλώματα του βράχου την ανατολικής πλευράς της κορυφής οι οποίες παρέχουν πολύ καλή προστασία από τον αέρα και απίστευτη θέα στον αργολικό κόλπο. Η επιστροφή μας γίνεται από το ίδιο μονοπάτι μέχρι το σημείο που αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας.Δεν παραλείπουμε να επισκεφθούμε το χωρίο Καρυά στην αρχή του δρόμου και αναπληρώνουμε τις δυνάμεις στην ταβέρνα του χωρίου. Πολύ νόστιμα παιδάκια και ενδιαφέρον παρουσιάζει το τυροπιτάρι!!Εύκολη διαδρομή ακόμη και αν έχετε λίγες ώρες στη διάθεση σας!!(Aπο Αναρτηση στο www.oreibaisa.gr)

Προβολή της ταινίας του Π. Τσιαντού "Olympus to Everest"

Προβολή της ταινίας του Π. Τσιαντού "Olympus to Everest" στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσ/νίκης, 16/3 και 18/3. Οι βορειοελλαδίτες να μην το χάσετε.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Νέες εξερευνήσεις στη Λίμνη Βουλιαγμένης


ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ FORUM ΤΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ http://www.fhs.gr/gr/forum/viewtopic.php?t=1734Η γνωστή πλέον ομάδα των Mixed Gas Adventures, όλοι τους μέλη σπηλαιολογικών συλλόγων (Φ.Ο.Σ. – ΠΟΣΕΙΔΩΝ), ολοκλήρωσε με επιτυχία την δεύτερη περίοδο σπηλαιοκαταδύσεων, Φεβρουάριος 2009, στο υποβρύχιο σπήλαιο της Λίμνης Βουλιαγμένης.Αυτή την φορά οι στόχοι ήταν δύο.α. Η έναρξη της εξερεύνησης και η εγκατάσταση μίτου σε βάθος 100 μέτρων, προκειμένου η ομάδα να προσεγγίσει ένα πέρασμα – παράθυρο που είχε εντοπίσει στις εξερευνήσεις της πρώτης περιόδου, Δεκέμβριος 2008.β. Να πραγματοποιηθούν διεισδύσεις μακρύτερες των 400 μέτρων με πολλαπλές φιάλες και οχήματα υποβρύχιας προώθησης με σκοπό την αναγνώριση μακρύτερων τμημάτων του σπηλαίου.Για την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω στόχων πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις καταδύσεις μέγιστου βάθους 100 μέτρων, μέγιστου χρόνου 5 ωρών και μέγιστου μήκους διείσδυσης 650 μέτρων.Η ομάδα εκτιμάει πως το πέρασμα – παράθυρο ξεπερνάει τα 120 μέτρα βάθος και δεν αποκλείεται να οδηγεί σε άλλους ανεξερεύνητους τομείς του σπηλαίου.Ακόμα, οι δοκιμές που έγιναν και οι τεχνικές που εφαρμόσθηκαν, απέδωσαν τόσο για τις μεγάλες σε μήκος διεισδύσεις όσο και για τις βαθιές καταδύσεις στα 100 μέτρα και θα αποτελέσουν τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο θα υλοποιούνται οι μελλοντικές επισκέψεις στο σπήλαιο.Όλη αυτή η οργάνωση είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη αποδοτικών επισκέψεων στο σπήλαιο, αλλά προπάντων την ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.Η επόμενη περίοδος θα έχει ως πρωτεύοντα στόχο την εξερεύνηση του παραθύρου σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων.Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά το κέντρο καταδύσεων «MEDITERRANEAN DIVE CENTER», για την υποστήριξή του σε υλικά. Οι M.G.A. και οι συνεργάτες που συμμετείχαν, ήταν οι ακόλουθοι :Deep diversΒανδώρος ΓιώργοςΠρωτόπαππας ΓιάννηςDeep support diversΒερόπουλος ΔαμιανόςΜαύρος ΒασίληςJan Van DrielCavern support diversΑποσπόρης ΣταύροςΒλάχος ΓιώργοςΠιτσινέλης ΦώνταςVideo και φωτογραφίες επιφανείαςΛάλου ΈλεναΥ/Β Video, επεξεργασία, μοντάζΤριανταφύλλου ΓιώργοςΑκολουθεί video, για αν πάρετε μια γεύση... http://www.youtube.com/watch?v=MvdmcT90eCE

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Γραψτε greeklish και κάντε τα ελληνικά

Γραψτε greeklish και κάντε τα ελληνικά εδώ:
http://services.innoetics.com/greeklish/
__________________

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Εκστρατεια για την κλιματικη αλλαγη


Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Νεκρός ο 30χρονος που αγνοείτο στο Λούσιο

Νεκρός εντοπίστηκε στην περιοχή Θεισόα του νομού Ηλείας ο 30χρονος, ο οποίος παρασύρθηκε την Κυριακή από τα νερά, ενώ έκανε ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ 28/2-2/3/2009

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 28/2-2/3/2009. ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΙ ΧΑΡΗΣ Μ.

Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την κορυφή ξεκινά από τη Σπάρτη και ακολουθεί αρχικά την Εθνική οδό προς Γύθειο. Στο 7ο χλμ. συναντά ενδεικτική πινακίδα προς Ανώγεια - Παλαιοπαναγιά - Καταφύγιο. Στρίβοντας δεξιά, σε 3 χλμ. φτάνει στα Ανώγεια κι έπειτα στην Παλαιοπαναγιά. Μετά την πλατεία συναντά ενδεικτική πινακίδα προς Τόριζα - Πολιάνα (Κρυονέριο)-Καταφύγιο.
Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δασικό δρόμο, αγνοεί δεξιά του διασταύρωση για τα Διπόταμα και αριστερά του για την Τόριζα. Περνά τον εποχιακό οικισμό Πολιάνα (Κρυονέριο - 850 μ.) και φτάνει στη θέση "Μαγγανιάρης", όπου υπάρχει πηγή νερού.
Αριστερά του δρόμου αρχίζει το σηματοδοτημένο μονοπάτι για το Καταφύγιο (από Παλαιοπαναγιά ως εδώ, η απόσταση είναι περίπου 2,30 ώρες με τα πόδια).

Ακολουθώντας την κόκκινου χρώματος και τετραγώνου σχήματος σήμανση του μονοπατιού, φτάνει στην πηγή "Βαρβάρα". Δέκα λεπτά πιο ψηλά, κι αφού έχει ολοκληρώσει πορεία μιάμισης ώρας, φτάνει στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης (υψόμετρο 1.550).
Αριστερά, πίσω από το Καταφύγιο το σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στις θέσεις "Γούβες" (αμφιθεατρική θέση με λιβάδια), "Κρατήρα" (χαρακτηριστικό τρίεδρο σχηματισμό), "Πλάκες" (συνεχές "πλακόστρωτο" μονοπάτι μικρής κλίσης) και, τέλος, στις "Πόρτες" (διάσελο σε υψόμετρο 2.200), μετά από πορεία 2-2.30 ωρών.


Από εδώ το μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή σε 20 λεπτά περίπου. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, κοντά στη ΒΑ κόψη, υπάρχει μικρό σπηλαιοβάραθρο, επισημασμένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης, που αποτελεί παγίδα του χειμώνα για τον απρόσεκτο ορειβάτη.
Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και πρόχειρα πετρόχτιστα κελιά. Κάθε χρόνο, το βράδυ της 19ης Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου, προσέρχονται δεκάδες προσκυνητές από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία και όχι μόνον. Η κορυφή του Ταυγέτου, μια φυσική πυραμίδα που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις και εικασίες σε προσκαλεί να την κατακτήσεις. Η θέα από ψηλά είναι συγκλονιστική και αν η τύχη σε φέρει να βρεθείς εκεί είτε στην Ανατολή του Ηλίου είτε στη Δύση, μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις την σκιά της πυραμίδας στον αντίστοιχο κόλπο [Ανατολή Ηλίου - Μεσσηνιακός, Δύση - Λακωνικός κόλπος].


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
ΘEΣH: "Bαρβάρα" Ταϋγέτου, υψόμετρο 1550 μ.
ΔYNAMIKOTHTA ΔIANYKTEPEYΣHΣ: 24 άτομα
ΘEPMANΣH: θερμάστρες πετρελαίου
YΔPOΔOTHΣH: ομβροδεξαμενή και πηγή "Bαρβάρα" σε απόσταση 200 μέτρων
KOYZINA: οργανωμένη
TOYAΛETEΣ: χωριστό οίκημα εκτός Καταφυγίου
ΠPOΣΠEΛAΣH: από Σπάρτη - Ανώγεια - Παλαιοπαναγιά - Μπολιάνα - πηγή Mαγγανιάρη (22 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου) και από εκεί σηματοδοτημένο μονοπάτι ως το Καταφύγιο (διαδρομή 1.30 ώρα).

Αγνοείται 30χρονος στον Λούσιο ποταμό










Στις 6.05 σήμερα το απόγευμα ειδοποιήθηκε από την αστυνομία το συντονιστικό της πυροσβεστικής στην Τρίπολη ότι αγνοείται στο Λούσιο ποταμό ένας 30χρονος άνδρας η βάρκα του οποίου αναποδογύρισε και τον παρέσυρε το ρεύμα του ποταμού.



Σήμερα ο καιρός στην Αρκαδία ήταν άστατος με βροχές. Στο ποτάμι υπήρχαν 3 βάρκες με άγνωστο αριθμό ατόμων, η μία εκ των οποίων νωρίς το απόγευμα αναποδογύρισε και το ρεύμα του ποταμού παρέσυρε τον 30χρονο.



Το ατύχημα σημειώθηκε 200 μέτρα πριν τη γέφυρα του Κούκου κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας - Ηλείας. Ήδη στο σημείο έχουν σπεύσει ο περιφερειάρχης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος με 12 άτομα προσωπικό και διεξάγουν έρευνες στο ποτάμι. Πηγη:http://www.express.gr/



Χιονοστιβάδα στην Τουρκία...


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Mountain Bike - Εξοπλισμος Αναβατη

Εξοπλισμός αναβάτη

Ο εξοπλισμός σε ό,τι κι αν κάνουμε, είναι καθοριστικός. Μας βοηθάει και μας προστατεύει.1. Κράνος. Είναι απαραίτητο όποιο είδος ποδηλασίας κι αν κάνουμε-για να ξανακάνουμε!. (full face για αυτούς που κάνουν downhill).2. Γυαλιά. Μας προστατεύουν από έντομα, πέτρες, σκόνη, λάσπη, κλαδιά, βροχή, ήλιο.3. Ποδηλατικά γάντια. Μακριά ή κοντά ανάλογα με την εποχή. Προστατεύουν τα χέρια μας από ενδεχόμενες επαφές με το έδαφος! Βοηθούν στον έλεγχο του τιμονιού.4. Ποδηλατικά κολάν και μπλούζες. Προσφέρουν άνεση στο πεταλάρισμα, αεροδυναμική και γρήγορο στέγνωμα για να μην παγώσετε στις κατηφόρες! Οι μπλούζες μας βολεύουν με την πίσω τσέπη τους για να βάζουμε λίγο φαγητό, κλειδιά, χρήματα, κινητό. Αυτοί που τα φοράνε, ξέρουν. Αυτοί που ντρέπονται, χάνουν!5. Αδιάβροχο-αντιανεμικό. Προστασία από βροχή και αέρα. Χωράνε στην πίσω τσέπη της μπλούζας μας. Προσοχή στην διαπνοή τους!!6. Ποδηλατικά παπούτσια. Ειδικά παπούτσια που κουμπώνουν σε ειδικά πεταλια (ονομάζονται αυτόματα πετάλια) και απογειώνουν τις επιδόσεις μας αφού μας επιτρέπουν να τραβάμε προς τα πάνω τα πετάλια και όχι να τα σπρώχνουμε προς τα κάτω μόνο. Μας βοηθούν στον έλεγχο του ποδηλάτου στις ανώμαλες κατηφόρες των βουνών. Στην αρχή προκαλούν αστείες πτώσεις, αλλά σύντομα θα τα λατρέψετε!7. Σακίδιο με υδροδοχείο. Μεταφέρουν 2-3 λίτρα νερό και προσφέρουν αρκετό χώρο για τα αναγκαία (π.χ. σαμπρέλα, τρόμπα, πολυεργαλείο, φαγητό, ρούχα). Δεν είναι τελείως απαραίτητο αφού μπορείτε να μεταφέρετε νερό με τα παγούρια του ποδηλάτου σας.Για downhill ο εξοπλισμός είναι πιο ''βαρής'' και συμπληρώνεται με προστατευτικά για τον θώρακα, τα γόνατα, τα καλάμια, τα χέρια κτλ.Και πάντα να θυμάστε πως ότι πληρώνετε, παίρνετε!

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Εξοπλισμός αναρρίχησης βράχου


Αναρριχητικά σχοινιά
Σιγουρευτείτε ότι τα σχοινιά που χρησιμοποιείτε είναι σχεδιασμένα για την αναρρίχηση που κάνετε..

Αναρριχητική ζώνη (ποντριέ)
Η εύρεση της κατάλληλης ζώνης δεν είναι εύκολη υπόθεση,για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό

Συσκευές Belay
Το belayer ελέγχει τη μετακίνηση του σχοινιού για την προστασία του ορειβάτη. Αυτό γίνεται πιο εύκολο με την συσκεύη Belay.

Carabiners
Ένα σημαντικό κομμάτι του υλικού που χρησιμοποιείται στην αναρρίχηση είναι το Carabiner. Για τον λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποίητεcarabiners που είναι για την αναρρίχηση βράχου.

Quickdraws
Το Quickdraws επιτρέπει στο σχοινί για να τρέξει ομαλά από το σημείο Belay στον ορειβάτη.

Αναρριχητικά κράνη
Ένα κράνος είναι μια σοφή επένδυση για τους ορειβάτες όλων των επιπέδων. Θα σας προστατεύσει από πέτρες και μικροαντικείμενα που ίσως πέσουν κατά την αναρρίχηση σας.

Αναρριχητικά παπούτσια
Ίσως από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού σας. Το παπούτσι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του αναρριχητή και του βράχου. Οπότε ένα καλό παπούτσι είναι απαραίτητο

Μαγνησία
Η μαγνησία κρατά τα πιασίματα του ορειβάτη σταθερό και ασφαλής κατά την αναρρίχηση.

Όπως αναφέρεται, είναι σημαντικό να γνωρίζεται τις κατάλληλες χρήσεις των υλικών σας δεδομένου ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ασφάλειάς σας.

Κιτ Α Βοηθειών


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Φωτογραφιζοντας το Γιαννενα

Γνωστος στον χωρο της φωτογραφιας, ο Pari, φωτογραφιζοντας το Γιαννενα.

Καταφυγιο Ιωαννινων-Μιτσικελη 2009

Απο αριστερα: Φλωρεντια, Αννα, Χαρης, Χρυσα, Παναγιωτης, Σωκρατης

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009


ΤΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΙΝΙ
του Κουνιάκη Χριστόφορου

Ενέργεια και Δύναμη
Όταν ένα σώμα δύναται να προσφέρει έργο σε άλλα σώματα που το περιβάλλουν, λέγουμε τότε ότι το σώμα έχει ενέργεια.

Ένα σώμα μπορεί να έχει δυναμική ενέργεια, λόγω της θέσεώς του στο πεδίο βαρύτητας. Η δυναμική ενέργεια ενός σώματος είναι ανάλογος του ύψους που βρίσκεται το σώμα από την επιφάνεια της θάλασσας και της μάζας του.
Ο τύπος που δίνει τη δυναμική ενέργεια είναι:

Eδ = mg(h1-h2)

όπου,
m είναι η μάζα του σώματος σε Kg,
g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας (9.81 m/sec2),
h1, h2 είναι η αρχική και η τελική θέση του σώματος που κινήθηκε (υψομετρική διαφορά) σε m.

Π.χ. ένας αναρριχητής 81.6 Kg, ανεβαίνοντας 15.2 μέτρα η δυναμική του ενέργεια είναι 12.155 kg·m2/sec2.

Ένα σώμα μπορεί να έχει κινητική ενέργεια λόγω της κινήσεώς του. Η κινητική ενέργεια ενός σώματος είναι ανάλογος της μάζας του και του τετραγώνου της ταχύτητάς του.
Ο τύπος που δίνει τη δυναμική ενέργεια είναι:

Εκ = ½ mυ 2

όπου,
m είναι η μάζα του σώματος σε Kg,
υ είναι η ταχύτητα του σώματος σε m/sec.

Αξίωμα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας.
Η ενέργεια δε χάνεται ούτε δημιουργείται αλλά μετασχηματίζεται από μια μορφή σε μια άλλη. Όταν ένα σώμα βρίσκεται σε κάποιο ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ακίνητο, τότε αυτό έχει μόνο δυναμική ενέργεια. Αν αρχίσει να πέφτει, η δυναμική του ενέργεια μετασχηματίζεται σε κινητική. Θεωρώντας τις πάσης φύσεως τριβές και αντιστάσεις αμελητέες, το άθροισμα της δυναμικής και κινητικής ενέργειας ενός σώματος παραμένει σταθερό.
Eδ + Εκ = σταθ.

Ένας αναρριχητής ανεβαίνοντας σε κάποιο ύψος διαθέτει μόνο δυναμική ενέργεια. Στην περίπτωση που πέσει η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική. Κατά τη διάρκεια της πτώσης του, η δυναμική ενέργεια μειώνεται, καθώς αυτός χάνει ύψος, ενώ αντίθετα η κινητική του ενέργεια αυξάνεται καθώς η ταχύτητα πτώσης μεγαλώνει, έτσι ώστε το άθροισμα της δυναμικής και κινητικής ενέργειάς του να παραμένει σταθερό. Στο κατώτερο σημείο της πτώσης του, όλη η δυναμική ενέργεια έχει μετατραπεί σε κινητική και η ταχύτητά του, στο σημείο αυτό, έχει τη μέγιστη τιμή. Έτσι, αν έχει πέσει ένα ύψος h μέτρα, τότε έχουμε:
mgh = ½ mυ 2

Από την εξίσωση αυτή, λύνοντας ως προς την ταχύτητα υ, μπορούμε να υπολογίσουμε τη μεγίστη ταχύτητα του αναρριχητή τη στιγμή που αρχίζει να σταματάει η πτώση του. Αυτή θα ισούται με:
υ=√2gh

Ο ρόλος του σχοινιού
Όπως είπαμε παραπάνω όλη η δυναμική ενέργεια ενός αναρριχητή την οποία έχει αποκτήσει λόγω της ανάβασής του σε κάποιο ύψος, μετατρέπεται σε κινητική, στην περίπτωση πτώσεως. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας απορροφάται από την επιμήκυνση του σχοινιού.
Αν το σχοινί δεν είναι καθόλου ελαστικό, (π.χ. ένα συρματόσχοινο) τότε αυτό θα απορροφήσει ελάχιστη ενέργεια με αποτέλεσμα το σώμα του αναρριχητή, του ασφαλιστή και οι ασφάλειες που έχουν τοποθετηθεί στο βράχο να δεχθούν μεγάλες δυνάμεις. Αυτό πιθανά να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Από την άλλη μεριά, αν το σχοινί έχει μεγάλη ελαστικότητα (π.χ. ένα λαστιχένιο σχοινί), ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας θα απορροφηθεί από το σχοινί. Η υπόλοιπη ενέργεια, ένα μέρος θα μετατραπεί σε μια αρμονική ταλάντωση του αναρριχητή και ένα άλλο σε θερμότητα, λόγω της τριβής του σχοινιού επάνω στους κρίκους (carabiners). Τα προβλήματα με τα ελαστικά σχοινιά είναι ότι εφ’ ενός, οι ταλαντώσεις είναι μεγάλες και διαρκούν πολύ παρόλο που υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό του σχοινιού και εφ΄ ετέρου, η επιμήκυνση του σχοινιού είναι μεγάλη. Συνεπώς, η πιθανότητα ο αναρριχητής να χτυπήσει σε κάποια προεξοχή του βράχου ή ακόμη και στο έδαφος, είναι μεγάλη.

Τα σχοινιά που είναι κατασκευασμένα από νάιλον (Perlon) συμπεριφέρονται με ένα ενδιάμεσο τρόπο. Ένα μέρος της κινητικής ενέργειας απορροφάται από το σχοινί η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα καθώς το σχοινί επιμηκύνεται λόγω της τριβής μεταξύ των εσωτερικών ινών του σχοινιού. Η υπόλοιπη ενέργεια μετατρέπεται σε μια αρμονική ταλάντωση του αναρριχητή και σε θερμότητα λόγω της τριβής του σχοινιού επάνω στους κρίκους. Η αρμονική ταλάντωση είναι μικρή η οποία γρήγορα αποσβένεται καθώς αυτή μετατρέπεται σε θερμότητα.


Δύναμη κρούσης και ορμή
Μέχρι τώρα αναφερθήκαμε στην ενέργεια και στη μετατροπή της από δυναμική σε κινητική. Στην παράγραφο αυτή θα ασχοληθούμε και με τις δυνάμεις οι οποίοι ενεργούν μεταξύ του ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου. Για το λόγο αυτό θα εισάγουμε ένα άλλο μέγεθος – την ορμή που έχει ένας αναρριχητής κατά την πτώση του. Η ορμή ορίζεται ως το γινόμενο της μάζας ενός κινητού σώματος επί την ταχύτητα του σώματος: J=mυ.
Η ορμή ενός αναρριχητή κατά την πτώση του ισούται με τη μάζα του επί την ταχύτητα που έχει. Στο τέλος της πτώσης, λίγο πριν αρχίσει να τον σταματάει το σχοινί, η ταχύτητά του είναι μέγιστη άρα και η ορμή του. Αν ο αναρριχητής έχει πέσει ύψος h μέτρα, τότε βάσει του τύπου που υπολογίσαμε παραπάνω ο οποίος δίνει τη μέγιστη ταχύτητα, η ορμή του είναι:
J= mυ = m√2gh

Καθώς το σχοινί αρχίζει να σταματάει την πτώση του αναρριχητή, η ταχύτητά του επιβραδύνεται και άρα η ορμή του μειώνεται. Όταν η πτώση του αναρριχητή έχει σταματήσει τότε η ορμή είναι μηδενική. Στον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που αρχίζει η επιβράδυνση της πτώσης του αναρριχητή μέχρι το σταμάτημά του, ο ασφαλιστής δέχεται μια δύναμη η οποία φθάνει στη μεγαλύτερη τιμή της όταν το σχοινί έχει επιμηκυνθεί στο μέγιστο. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος που απαιτείται να σταματήσει η πτώση του αναρριχητή δηλ., να μηδενιστεί η ορμή του, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που δέχεται το σώμα του αναρριχητή, το σώμα του ασφαλιστή και οι ασφάλειες. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να σταματήσει η πτώση του αναρριχητή, τόσο μικρότερη είναι η δύναμη που δέχεται ο αναρριχητής. Η ελαστικότητα του σχοινιού συντελεί στο να σταματήσει προοδευτικά η πτώση του αναρριχητή και έτσι η δύναμη μειώνεται. Στο σχήμα 1, απεικονίζεται γραφικά η δύναμη αυτή συναρτήσει του χρόνου που χρειάζεται για να σταματήσει η πτώση του αναρριχητή. Η μέγιστη τιμή της δύναμης ονομάζεται δύναμη κρούσης (impact force). Η επιφάνεια η οποία βρίσκεται κάτω από την καμπύλη, δίνει τη συνολική ορμή της πτώσης ενός αναρριχητή.



Αν ο ασφαλιστής και οι ασφάλειες είναι σταθερές, τότε η δύναμη κρούσης εξαρτάται μόνο από:
(i) τη μάζα του αναρριχητή,
(ii) τη σταθερά του σχοινιού k (πάχος του σχοινιού, υλικό της ίνας),
(iii) το λόγο πτώσης λ, ο οποίος ορίζεται ως το μήκος της πτώσης του αναρριχητή, προς το μήκος του σχοινιού που υπάρχει μεταξύ του ασφαλιστή και του αναρριχητή.
λ = μήκος πτώσης / μήκος διαθέσιμου σχοινιού.



H μέγιστη δύναμη κρούσης FI, υπολογίζεται από τον τύπο[1][1]:


Από τον παραπάνω τύπο παρατηρούμε ότι η μέγιστη δύναμη κρούσης είναι ανεξάρτητη από το απόλυτο ύψος της πτώσης. Έτσι μια πτώση 1,5 μέτρου θα παράγει την ίδια δύναμη με μία πτώση 15 μέτρων.
Ένα ενδιαφέρον σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι αν στην παραπάνω εξίσωση ο λόγος πτώσης είναι μηδενικός (λ =0), τότε FI = 2mg.
Μηδενικό λόγο πτώσης έχουμε όταν ο αναρριχητής κρέμεται από μια ασφάλεια χωρίς να υπάρχει λάσκα στο σχοινί.
Παρακάτω δίνονται δύο παραδείγματα τα οποία μας δίνουν μια καλύτερη εικόνα για τη μέγιστη δύναμη κρούσης που δέχεται ο ασφαλιστής σε περίπτωση πτώσης ενός αναρριχητή:

α) ένας αναρριχητής τοποθετεί την τελευταία ασφάλεια 1,5 μέτρο πάνω από τον ασφαλιστή (ρελαί). Ανεβαίνει 1,5 μέτρο πάνω από την τελευταία αυτή ασφάλεια και πέφτει.
Μήκος πτώσης: 3 μέτρα. Συνολικό μήκος διαθέσιμου σχοινιού μεταξύ ασφαλιστή και αναρριχητή: 3 μέτρα. Άρα, ο λόγος πτώσης είναι 1.

β) ένας αναρριχητής τοποθετεί την τελευταία ασφάλεια 6 μέτρα πάνω από τον ασφαλιστή (ρελαί). Ανεβαίνει 6 μέτρα πάνω από την τελευταία αυτή ασφάλεια και πέφτει.
Μήκος πτώσης: 12 μέτρα. Συνολικό μήκος διαθέσιμου σχοινιού μεταξύ ασφαλιστή και αναρριχητή: 12 μέτρα. Άρα, ο λόγος πτώσης είναι 1.

Από τα παραπάνω παραδείγματα παρατηρούμε ότι, αν και στην δεύτερη περίπτωση η πτώση είναι τετραπλάσια της πρώτης, ο λόγος πτώσης είναι ίδιος με την πρώτη περίπτωση. Αυτό εξηγείται λογικά εφ΄ όσον η ενέργεια της πτώσης του αναρριχητή και η ενέργεια που απορροφάται από το σχοινί είναι ανάλογες του μήκους του διαθέσιμου σχοινιού μεταξύ ασφαλιστή και αναρριχητή.
Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω περιπτώσεων. Στη δεύτερη περίπτωση η ορμή είναι διπλάσια της πρώτης και ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να σταματήσει η πτώση του αναρριχητή είναι αρκετά μεγαλύτερος. Άρα, το μέγεθος της δύναμης κρούσης από μόνο του δε μας δίνει μια πραγματική εικόνα της σφοδρότητας της πτώσης. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ενεργούν οι δυνάμεις επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη σφοδρότητα της πτώσης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για να σταματήσει μια πτώση, τόσο μικρότερες είναι οι δυνάμεις που δέχονται τα υλικά ασφάλισης και το ανθρώπινο σώμα.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται η σχέση που υπάρχει μεταξύ του λόγου πτώσης και τη δύναμη κρούσης που δέχεται το σώμα ενός αναρριχητή του οποίου η μάζα του είναι 81,6 Kg και χρησιμοποιεί ένα μοντέρνο σχοινί κατασκευασμένο από Perlon.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Λόγος πτώσης (λ)
Δύναμη κρούσης (FI)
0,0
163 Kp
0,1
310 Kp
0,2
393 Kp
0,4
516 Kp
0,6
610 Kp
0,8
689 Kp
1,0
760 Kp
1,2
824 Kp
1,4
883 Kp
1,6
938 Kp
1,8
989 Kp
2,0
1.038 Kp

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα οι δυνάμεις που προκύπτουν με λόγο πτώσης μεγαλύτερο από 1 είναι μεγάλες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Μόνο με τη χρήση επιπλέον μποντριέ στήθους μπορούν οι δυνάμεις αυτές να κατανεμηθούν σωστά στο σώμα του αναρριχητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ασφαλιστικό μέσο, όπως ένας κρίκος, ένα καρφί, ένας ιμάντας, κλπ., πρέπει οπωσδήποτε να μπορεί να αντέχει σχεδόν τη διπλάσια δύναμη κρούσης την οποία δέχεται ο αναρριχητής (σχήμα 2). Παρατηρώντας το σχήμα 2, βλέπουμε ότι αν ο αναρριχητής κατά την πτώση του ασκήσει μια δύναμη FI, τότε ο ασφαλιστής πρέπει να ασκήσει περίπου 0,65FI έως 0,85FI, για να κρατήσει τον αναρριχητή. Άρα, η ασφάλεια θα δεχθεί σχεδόν τη διπλάσια δύναμη κρούσης του αναρριχητή. Η δύναμη που ασκεί ο ασφαλιστής είναι μειωμένη από τη δύναμη κρούσης που δέχεται ο αναρριχητής, λόγω της τριβής του σχοινιού επάνω στην ασφάλεια. Ανάλογα με τη γωνιά που κάνει το σχοινί απάνω στην ασφάλεια και τα χαρακτηριστικά του σχοινιού, η δύναμη αυτή μεταβάλλεται από 0,65FI έως 0,85FI, περίπου.















Ο πίνακας 2 δείχνει τη σχέση μεταξύ του βάρους του αναρριχητή και της δύναμης κρούσης που δέχεται το σώμα του αναρριχητή καθώς επίσης και τη δύναμη που δέχεται η ασφάλεια, για λόγο πτώσης 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Βάρος αναρριχητή
Δύναμη στον αναρριχητή (FI)
Δύναμη στην ασφάλεια (2FI)
59 Kg
870 Kp
1.740 Kp
64 Kg
906 Kp
1.812 Kp
68 Kg
940 Kp
1.889 Kp
73 Kg
974 Kp
1.948 Kp
77 Kg
1.006 Kp
2.012 Kp
82 Kg
1.038 Kp
2.076 Kp
86 Kg
1.068 Kp
2.138 Kp
91 Kg
1.099 Kp
2.198 Kp
95 Kg
1.128 Kp
2.256 Kp
100 Kg
1.157 Kp
2.314 Kp









Οδηγίες της UIAA

Η UIAA (Union Internationale des Associations d’ Alpinisme) έχει θέσει ορισμένες προδιαγραφές για τα αναρριχητικά σχοινιά και έχει ορίσει συγκεκριμένες δοκιμές για τον έλεγχο των αναρριχητικών σχοινιών. Στα σχοινιά που έχουν περάσει τους ελέγχους και πληρούν τις προδιαγραφές της UIAA, τοποθετείται ανάλογη ετικέτα.
Στο σχήμα 3 φαίνεται το τεστ πτώσης που έχει ορίσει η UIAA. Στο τεστ αυτό δοκιμάζεται ένα σώμα μάζας 80 Kg για σχοινιά των 11 mm, τα οποία χρησιμοποιούνται μονά και ένα σώμα μάζας 40 Kg για σχοινιά των 9mm τα οποία χρησιμοποιούνται διπλά. Στην περίπτωση των μονών σχοινιών των 9mm, εάν χρησιμοποιηθούν δύο μαζί, τότε το σώμα μπορεί να έχει μάζα 80 Kg.
Ο λόγος πτώσης που ορίζει η UIAA είναι 1,79 και ως μέγιστη δύναμη κρούσης που δημιουργείται σε μια πτώση επιτρέπει να είναι 1.200 Kp, για σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούνται μονά και 600 Kp, για σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούνται διπλά, εκτός αν αυτά τοποθετηθούν δύο μαζί όποτε στην περίπτωση αυτή η μέγιστη δύναμη κρούσης είναι ίδια με αυτή των μονών σχοινιών. Επίσης, η UIAA θέτει ως σταθερά ότι σχοινί πρέπει να αντέξει τουλάχιστον τρεις τέτοιες πτώσεις χωρίς να σπάσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο της μέγιστης δύναμης κρούσης ισχύει για την πρώτη πτώση μόνο. Στις επόμενες πτώσεις το μέγεθος της δύναμης κρούσης αυξάνει καθώς αυτό χάνει την ελαστικότητά του λόγω των μόνιμων παραμορφώσεων που συμβαίνουν στις ίνες του σχοινιού σε κάθε φόρτωσή του.




Ένα επιπλέον τεστ γίνεται για την μέτρηση της επιμήκυνσης τους σχοινιού. Αυτό είναι ένα τεστ με στατική τάση στο οποίο εφαρμόζεται στο σχοινί μια δύναμη 80 Kp. Η επιμήκυνση του σχοινιού κάτω από αυτή τη δύναμη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% για σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούνται μονά και το 10% για σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούνται διπλά.
Από το 1973 η UIAA καθιέρωσε και μια άλλη προδιαγραφή που πρέπει να πληρούν τα σχοινιά, τη σταθερότητα των κόμπων. Η προδιαγραφή αυτή είναι πολύ σημαντική διότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ένας σφιχτοδεμένος κόμπος χαλάρωσε μετά από μερικές κινήσεις του αναρριχητή.


Η αντοχή του σχοινιού στους κόμπους

Η αντοχή του σχοινιού μειώνεται στα σημεία στα οποία σχηματίζονται γωνίες στο σχοινί. Τέτοια σημεία είναι στους κρίκους, στους καταβατήρες αλλά και στους κόμπους. Αυτό οφείλεται διότι οι ίνες στα σημεία που διπλώνει το σχοινί δεν παίρνουν ομοιόμορφα όλες την ίδια τάση. Πιο συγκεκριμένα, οι ίνες που βρίσκονται στην εξωτερική μεριά της γωνίας του σχοινιού τεντώνονται και φορτίζονται περισσότερο από αυτές που βρίσκονται στην εσωτερική μεριά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοπούν πρώτα οι εξωτερικές ίνες της γωνίας το σχοινί να αδυνατίσει στο σημείο αυτό και ακολούθως να κοπούν και οι υπόλοιπες ίνες. Μειώνοντας την καμπύλη της γωνίας στο σχοινί οι εξωτερικές ίνες τεντώνονται λιγότερο σε σχέση με τις εσωτερικές και άρα μειώνεται και ο κίνδυνος να κοπούν οι ίνες στο σημείο αυτό. Αυτό επιτυγχάνεται είτε τοποθετώντας δύο καραμπίνερ μαζί, είτε φτιάχνοντας κόμπους με πιο προοδευτικές καμπύλες.

Η UIAA και διάφορα εργαστήρια έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν αρκετές δοκιμές σε σχοινιά διαφορετικών τύπων και διαμέτρων και με μεταβαλλόμενη ταχύτητα εφαρμογής των φορτίων στο σχοινί, για να διαπιστώσουν την αντοχή του σχοινιού στους κόμπους αλλά και τη σταθερότητα των κόμπων. Στις δοκιμές αυτές διαπιστώθηκε ότι αρκετοί κόμποι γλιστράνε αρκετά και κάποιοι λύνονται εντελώς. Για παράδειγμα, δοκιμές που έγιναν στη δεκαετία του ’70 έδειξαν ότι ο κόμπος της καντηλίτσας λύνεται εύκολα όταν η θηλεία του επιβαρύνεται κατά διαστήματα. Έτσι η καντηλίτσα καταργήθηκε κι άρχισε να χρησιμοποιείται το οκτάρι.
Το σωστό δέσιμο του κόμπου παίζει επίσης καθοριστική ρόλο για την σταθερότητα του κόμπου και την αντοχή του σχοινιού στο σημείο του κόμπου. Για παράδειγμα, το σωστό δέσιμο του κόμπου που παρουσιάζεται στο σχήμα 4, αυξάνει περίπου 8% την τη σταθερότητα του κόμπου και την αντοχή του σχοινιού.








Ο πίνακας 3 δείχνει τη σχετική αντοχή διάφορων κόμπων σε μονό σχοινί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Είδος κόμπου
Σχετική αντοχή
Χωρίς κόμπο
100%
Απλός κόμπος
60-65%
Καντηλίτσα
70-75%
Απλό οκτάρι
75-80%
Ψαρόκομπος
60-65%
Διπλός ψαρόκομπος

65-70%
Μισή ψαλιδιά
65-70%




Χρόνος ζωής του σχοινιού

Κάθε αναρριχητικό σχοινί έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό οφείλεται είτε σε φθορές που παθαίνει το σχοινί από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υψηλή θερμοκρασία, έκθεση στον ήλιο, υγρασία, κ.λ.π.), είτε σε μηχανικές φθορές που παθαίνει το σχοινί από τη χρήση του. Γενικά η διάρκεια ζωής του σχοινιού βασικά εξαρτάται από το πόσο συχνά αυτό χρησιμοποιείται, από το είδος του πεδίου στο οποίο χρησιμοποιείται, από τις κλιματολογικές συνθήκες, από τα χτυπήματα που μπορεί να προκληθούν από πτώσεις λίθων, από πιθανά κοψίματα με τα κραμπόν και από την ποιότητα της ίνας το οποίο είναι κατασκευασμένο το σχοινί.
Αν και τα συνθετικά σχοινιά χρησιμοποιούνται πάνω από 40 χρόνια, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επισταμένες μελέτες σε αυτά από τις Ομοσπονδίες Ορειβατικών Συλλόγων και τους κατασκευαστές των σχοινιών. Τα αποτελέσματα σχεδόν από όλες τις μελέτες έδειξαν ότι ο χρόνος ζωής του σχοινιού κυμαίνεται από 40 έως 240 ώρες χρήσης. Η μεγάλη αυτή διακύμανση στις ώρες χρήσης, ίσως να οφείλεται στο ότι στις μελέτες χρησιμοποιούνται μικρά τμήματα σχοινιού και όχι ολόκληρο το σχοινί και στο γεγονός ότι εφ’ όσον οι εταιρείες κατασκευάζουν συνεχώς καινούργια σχοινιά με νέες ίνες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν επαρκώς τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των νέων ινών. Ο Αυστριακός και Βρετανικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (BMC) και οι κατασκευαστές των σχοινιών, εκφράζουν την ηλικία του σχοινιού με τον όρο: “ικανότητα λειτουργίας επάνω σε κόψη” (Working Capacity Over an Edge - WCOE). Όταν το WCOE ενός σχοινιού φθάσει να αντέχει μεταξύ 1560 N∙m/m και 1789 N∙m/m, το οποίο ισοδυναμεί με την ενέργεια μιας σφοδρής πτώσης, τότε το σχοινί πρέπει να αποσύρεται.
Αγοράζοντας ένα καινούργιο σχοινί, του οποίου ο κατασκευαστής του δίνει για παράδειγμα, ότι το WCOE είναι 3780 N∙m/m, τότε για να βρούμε το χρόνο ζωής του, αρκεί να υπολογίσουμε την απώλεια που έχει ο WCOE ανά ώρα χρήσης του σχοινιού.
Ο Αυστριακός Ορειβατικός Σύνδεσμος μετά από έρευνες και βάσει στατιστικών δεδομένων έχει ορίσει το μέγεθος της απώλειας του WCOE σε ένα σχοινί, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα (κατά μέσο όρο):

Εύκολη αναρρίχηση
9.8 N∙m/m ανά 1 ώρα χρήσης
Δύσκολη αναρρίχηση
19,6 N∙m/m ανά 1 ώρα χρήσης
Τεχνητή αναρρίχηση
39,2 N∙m/m ανά 1 ώρα χρήσης

Εξετάζοντας τον παραπάνω πίνακα, παρατηρούμε τη μεγάλη τιμή απώλειας του WCOE στην περίπτωση της τεχνητής αναρρίχησης. Ένας από τους λόγους που πιθανά να οφείλεται αυτό, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τεχνητή αναρρίχηση, όπου χρησιμοποιείται αρκετό αναρριχητικό υλικό πάνω στο οποίο καταπονείται το σχοινί. Με πιο κατάλληλη τεχνική στην τεχνητή αναρρίχηση, θα ήταν δυνατόν να μειωθεί η χρήση αναρριχητικών υλικών σε βαθμό μικρότερο και από αυτόν μιας ελεύθερης αναρρίχησης μεγάλης δυσκολίας.
Το πρόβλημα σήμερα, είναι κάποιοι κατασκευαστές σχοινιών στην αγορά δίνουν αρκετές πληροφορίες για τα σχοινιά τους, ακόμη και το WCOE, ενώ άλλοι όχι. Ο λόγος που μερικοί κατασκευαστές δε δίνουν το WCOE οφείλεται είτε γιατί αυτό είναι μικρότερο από τους άλλους, είτε γιατί η UIΑΑ δεν το απαιτεί. Επίσης, κάποιοι αμφισβητούν την εγκυρότητα του μεγέθους WCOE γιατί αυτό μετριέται με στατικά φορτία ενώ στην πράξη τα φορτία είναι δυναμικά. Επιπλέον, κάποιος περιμένει από ένα σχοινί με μεγάλο WCOE να αντέχει περισσότερες πτώσεις από ένα σχοινί με μικρό WCOE, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Προς το παρόν ας δεχθούμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το WCOE του σχοινιού, τόσο περισσότερες πτώσεις θα μπορεί να κρατήσει (αυτό πιθανότατα να ίσχυε αν το WCOE ήταν μετρημένο με δυναμικά φορτία).


Τι αντοχή έχουν τα βρεγμένα και καλυμμένα με πάγο σχοινιά;

Τα τεστ πτώσης που πραγματοποιεί η UIAA γίνονται με στεγνό σχοινί σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος. Κάτω από τις συνθήκες αυτές η UIAA απαιτεί το σχοινί να αντέχει τουλάχιστον τρεις πτώσεις χωρίς να σπάσει.
Σε δοκιμές που έγιναν από τον δόκτωρ Adrizola με παγωμένα σχοινιά σε θερμοκρασία –45οC, βρέθηκε ότι η αντοχή τους στο σπάσιμο, εφαρμόζοντας στατικό φορτίο, μειώθηκε κατά 30%. Παρόμοιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία σχοινιών Edelweiss, όχι μόνο σε παγωμένα αλλά και σε βρεγμένα σχοινιά, έδωσαν τα ίδια αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές σχοινιών, ένα καινούργιο σχοινί το οποίο αντέχει 3 ή 4 πτώσεις όπως τις ορίζει η UIAA, όταν αυτό εκτεθεί σε υγρό περιβάλλον και απορροφήσει νερό όσο περίπου το 37% του βάρους του, αντέχει μόνο μία ή καμία πτώση.
Ο Γερμανικός Ορειβατικός Σύλλογος (DAV) πραγματοποίησε μια σειρά από δοκιμές σε διάφορα σχοινιά από τα οποία κάποια είχανε βρέξει και κάποια άλλα αφού τα βρέξανε ακολούθως τα τοποθετήσανε για 10-14 ώρες σε ψυγείο. Οι δοκιμές αυτές έδειξαν τα εξής:
· Τα υγρά και τα παγωμένα σχοινιά κρατάνε λιγότερες πτώσεις από τα στεγνά.
· Η συμπεριφορά του υγρού και του παγωμένου σχοινιού είναι σχεδόν ίδια.
· Οι πτώσεις που μπορεί να αντέξει ένα σχοινί πολλές φορές μειώνεται κατά τρεις.
· Μερικά σχοινιά αντέχουν τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό πτώσεων από αυτό που δίνει ο κατασκευαστής (ο οποίος προφανώς δίνει το μικρότερο αριθμό) όταν το σχοινί είναι στεγνό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αντέξει τον ίδιο αριθμό πτώσεων όταν αυτό είναι υγρό ή παγωμένο.
· Σχοινιά τα οποία οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι είναι αδιάβροχα, αντέχουν 2 πτώσεις λιγότερο από ότι δίνει ο κατασκευαστής. Αυτό πιθανότατα οφείλεται κάτω από τις συνθήκες από τις οποίες πραγματοποίησε ο κατασκευαστής τις δοκιμές, οι οποίες ήτανε πιο ήπιες από αυτές του Γερμανικού Ορειβατικού Συλλόγου.




Μονό ή διπλό σχοινί

Ένα μονό σχοινί είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται μόνο του, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Ένα διπλό σχοινί είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται πάντα μαζί με ένα άλλο, για να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Η διάμετρός ενός μονού σχοινιού συνήθως κυμαίνεται από 10,5 mm μέχρι 12 mm, ενώ η διάμετρος ενός διπλού σχοινιού συνήθως κυμαίνεται από 9 mm μέχρι 10,5 mm.
Η χρήση διπλών σχοινιών παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μονά, ιδιαίτερα σε διαδρομές στις οποίες απαιτούνται πολλοί ελιγμοί, σε διαδρομές που χρειάζεται να τραβηχτούν κάποια φορτία, ή σε περιπτώσεις όπου ένα σχοινί καταστρέφεται από πτώση πέτρας ή από πάτημα κραμπόν.
Όταν χρησιμοποιούμε διπλά σχοινιά καλό είναι αυτά να περνάνε από διαφορετικούς κρίκους ιδιαίτερα όταν οι ασφάλειες είναι μακριά μεταξύ τους. Αυτό, εκτός από τη μείωση της τριβής των σχοινιών μεταξύ τους, έχει επίσης και το πλεονέκτημα ότι σε περίπτωση πτώσης, το άθροισμα της δύναμης κρούσης είναι μικρότερο από όταν αυτά περνάνε ταυτόχρονα από το ίδιο κρίκο.
Όταν χρησιμοποιούμε μονά σχοινιά, η μόνη περίπτωση να τα τοποθετήσουμε ως διπλά είναι όταν αυτά έχουν βραχεί και παγώσει και χρειάζεται να αναρριχηθούμε μεγάλες διαδρομές.


Πότε κόβεται ένα σχοινί;

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή στάθμη της μοντέρνας τεχνολογίας είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπει κανείς να κόβονται τα σχοινιά και άτομα να χάνουν τη ζωή τους.
Συνήθως ένα σχοινί κόβεται όταν κατά την πτώση το σχοινί τριφτεί σε αιχμηρό βράχο (ειδικά σε γρανιτικά πετρώματα) και η πτώση είναι μεγάλη. Αυτό ισχύει και για ολοκαίνουργια σχοινιά. Εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η ελαστικότητα και η ικανότητα απόσβεσης που επενεργούν όταν πρόκειται να σπάσει ένα σχοινί.
Στη πράξη δε κόβονται συχνά τα σχοινιά. Μάλιστα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν διαπιστωθεί ελάχιστα ατυχήματα συγκριτικά με τις πτώσεις που έχουν γίνει. Ένα μοντέρνο σχοινί αντέχει πολύ περισσότερες πτώσεις από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Πειράματα που έγιναν με βάρος 80 κιλών έδειξαν ότι το σχοινί κόπηκε μετά από . . . 220 πτώσεις. Μετά από τις πρώτες 80 πτώσεις το σχοινί είχε λεπτύνει τόσο πολύ στο σημείο τριβής με το καραμπίνερ ασφαλείας που κανείς δε φαντάζονταν ότι θα άντεχε άλλες 140 πτώσεις. Βέβαια αν υπήρχε τριβή στο βράχο θα άντεχε πολύ λιγότερες πτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαδρομές βουνού σχοινιά που είναι φθαρμένα από πολλές πτώσεις.
Από την αρχή της δεκαετίας του ’80 τα ατυχήματα από κομμένα σχοινιά έχουν μειωθεί, λόγω της χρήσης διπλών σχοινιών. Είναι υπερβολικά δύσκολο να κοπούν ταυτοχρόνως και τα δύο σχοινιά στο ίδιο σημείο του βράχου. Όλα τα κομμένα σχοινιά που εξετάσθηκαν με μικροσκόπιο οφείλονταν στην ίδια αιτία, δηλ. σε τριβή επάνω στο βράχο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αναρρίχηση στο γρανίτη ο οποίος έχει πολύ κοφτερές γωνίες. Αλλά και κάποιες διαδρομές σε ασβεστόλιθο για τον ίδιο λόγο είναι εξίσου επικίνδυνες.


Συμπεράσματα

Η δύναμη κρούσης είναι η δύναμη που δέχεται ο ασφαλιστής, ο αναρριχητής που πέφτει και τα υλικά ασφάλισης τη στιγμή που το σχοινί έχει πάρει τη μέγιστη επιμήκυνση. Η δύναμη αυτή είναι εντελώς ανεξάρτητη από το ύψος της πτώσης και εξαρτάται από το λόγο πτώσης.
Η δύναμη κρούσης δεν είναι το κατάλληλο μέγεθος για να μετρηθεί η σφοδρότητα της πτώσης. Σημαντικό ρόλο παίζει η χρονική περίοδος στην οποία υφίσταται η δύναμη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ορμή της πτώσης τόσο μεγαλύτερος χρόνος χρειάζεται για να σταματήσει μια πτώση.
Τα παρακάτω συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπ’ όψη:
Μια πτώση, ακόμη και σε ένα σταθερό ρελαί, είναι πάντοτε επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται πάντοτε, ιδιαίτερα στα βουνά στα οποία η παροχή βοήθειας δεν είναι πάντοτε εύκολη.
Ο ασφαλιστής πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε θέση που να μπορεί να κρατήσει μια δύναμη 1040 Kp, ανεξάρτητα από το ύψος της πτώσης. Η δύναμη αυτή αντιστοιχεί με το βάρος ενός φορτωμένου Volkswagen.
Η πρώτη ασφάλεια πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο ρελαί ώστε ο λόγος πτώσης να είναι μικρός.
Ενδιάμεσες ασφάλειες πρέπει να τοποθετούνται ώστε ο λόγος πτώσης και η ορμή να είναι όσο το δυνατόν μικρότεροι. Αν δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται πολλές ασφάλειες σε όλη τη σχοινιά, είναι προτιμότερο οι ασφάλειες να είναι πιο συχνές στα πρώτα μέτρα της σχοινιάς παρά στα τελευταία, ώστε ο λόγος πτώσης να είναι μικρός.
Μόνο με χρήση μποντριέ μέσης και στήθους μπορεί το ανθρώπινο σώμα να αντέξει μια μεγάλη δύναμη κρούσης με ασφάλεια.
Οι ενδιάμεσες ασφάλειες πρέπει να μπορούν να αντέξουν περίπου ίσο με δύο φορές τη δύναμη κρούσης. Για ένα μεγάλο λόγο πτώσης 1,5, αυτό ισοδυναμεί με δύναμη 1815 Kp.


Τα αναρριχητικά σχοινιά, όπως όλα τα προϊόντα, διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Για να κάνει κάποιος σωστή επιλογή του σχοινιού πρέπει να γνωρίζει καλά τις διάφορες παραμέτρους των σχοινιών. Η UIAA έχει φτιάξει κάποιες νόρμες για βοηθήσουν τους αναρριχητές και τους ορειβάτες να επιλέξουν σωστά το σχοινί. Ωστόσο αυτές δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα την υψηλή ποιότητα ενός σχοινιού.
Ένα καλό σχοινί διακρίνεται από ένα μεγάλο αριθμό πτώσεων (UIAA πτώσεις) που μπορεί να αντέξει, τη σχετικά μικρή επιμήκυνση στη δύναμη κρούσης και στο χαμηλό βάρος του ανά μέτρο. Επίσης το WCOE θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερο ενώ η δύναμη κρούσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.





[1][1] Wexler, A. “The Theory of Belaying”. American Alpine Journal, 7, 379-405.Sports Engineering Volume 1 Issue 2 Page 79 - February 1999.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ολυμπος-Αγ. Αντωνιος υψομετρο 2850μ.
2002
Μιτσικελι-Ιωαννινα 28/12/2008
Αριστερα Χαρης, Δεξια Σωκρατης

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Προσκοπικό Έμβλημα


Το έμβλημά μας, το Προσκοπικό τριφύλλι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αιχμή του βέλους την οποία μεταχειρίζονταν οι θαλασσοπόροι και εξερευνητές για να τους δείχνει το βορρά στην πυξίδα, για να βρίσκουν την πορεία τους και να φθάνουν ασφαλείς στα λιμάνια του προορισμού τους, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία (δεξιά, κάντε κλίκ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος) μιας πυξίδας από τον καιρό των πρώτων θαλασσοπόρων. Όταν ιδρύθηκε ο Προσκοπισμός ο ιδρυτής του διάλεξε το σήμα αυτό για ΕΜΒΛΗΜΑ και όλα σχεδόν τα έθνη δέχθηκαν, το καθένα με ένα διακριτικό στο μέσο. Στην Πατρίδα μας έχουμε το μυθολογικό πουλί, τον Φοίνικα. Κάθε φύλλο του τριφυλλιού συμβολίζει και ένα μέρος από την Πpοσκοπική μας Υπόσχεση. Το μεσαίο συμβολίζει το καθήκον προς το Θεό και την Πατρίδα, το αριστερό την βοήθεια προς κάθε άνθρωπο, και το δεξιό την τήρηση του Νόμου του Προσκόπου.
Ο μυθολογικός φοίνικας, σύμβολο της Πατρίδας μας, που πάντοτε αναγεννιέται με τους αγώνες της και που διαλέχτηκε σαν έμβλημα της αναγεννηθείσας Ελλάδας του 1821- 1827. Ο κρίκος που συγκρατεί τα τρία φύλλα, συμβολίζει το αλληλένδετο των τριών μερών της Υπόσχεσης, καθώς και το σύνδεσμο μεταξύ όλων των Προσκόπων που προέρχεται από την κοινή Υπόσχεση.
Τα δύο αστέρια στα δύο πλαϊνά φύλλα, είναι τα μάτια του Προσκόπου που άνοιξε όταν ήταν Λυκόπουλο και που οφείλει να τα έχει πάντοτε ανοιχτά, ώστε να βαδίζει στο δρόμο του καθήκοντος και της αρετής. Η ταινία κάτω από το τρίφυλλο με τις άκρες της γυρισμένες σαν ένα στόμα που γελά παριστάνει τον Πρόσκοπο, ο οποίος κάνει το καθήκον του με όρεξη και προθυμία και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία κάθε δυσκολία που θα του παρουσιαστεί. Το ρητό "ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ" που είναι γραμμένο πάνω στην ταινία είναι Παγκόσμιο Προσκοπικό Ρητό και μας θυμίζει ότι ο Πρόσκοπος είναι πάντοτε έτοιμος για να εκτελέσει το καθήκον του. Πάνω από το τρίφυλλο αναγράφεται σε ημικύκλιο το εθνικό ρητό των Ελλήνων Προσκόπων "ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ" που είναι το επιστέγασμα της όλης Προσκοπικής εργασίας, το τέρμα των προσπαθειών του Προσκόπου, ο οποίος πρέπει να συμβάλλει στο να αριστεύει πάντα το Έθνος του.

Κανονισμός λειτουργίας καταφυγίων

(Υπουργική Απόφαση 2868/2004 - Φ.Ε.Κ. 398 Β/27-2-2004)
Άρθρο 1. Ορισμός ορειβατικών καταφυγίων
Ορειβατικό καταφύγιο είναι κτιριακή εγκατάσταση με 80 (ογδόντα) το πολύ κλίνες σε υψόμετρο άνω των 900μ. που έχει κύριο σκοπό την ημερήσια ή ολιγοήμερη εξυπηρέτηση ορειβατών, αναρριχητών, πεζοπόρων, φυσιολατρών, χιονοδρόμων και εξερευνητών της φύσης. Τα υφιστάμενα και λειτουργούντα καταφύγια κατά τη δημοσίευση του νόμου 3105/2003 νοούνται ως έχουν.
Άρθρο 2. Χαρακτηρισμός - Έλεγχος ορειβατικών καταφυγίων
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 1 υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, 1 υπάλληλο του Υπουργείου Γεωργίας, 2 εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης και 1 εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, προκειμένου να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, να εισηγείται για την ίδρυση και το χαρακτηρισμό νέων καταφυγίων ως ορειβατικών, να εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις και να προτείνει στον Υπουργό Ανάπτυξης τις τιμές διανυκτέρευσης.
Άρθρο 3. Διαχείριση καταφυγίων
1. Φορέας διαχείρισης του ορειβατικού καταφυγίου μπορεί να είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), σωματεία ορειβατών (πεζοπόρων - αναρριχητών), η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Ο φορέας διαχείρισης θα ορίζει τον υπεύθυνο για τη λειτουργία του καταφυγίου, ο οποίος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα γνώσεις βουνού, πρώτων βοηθειών και διάσωσης και γνώση μιας ξένης γλώσσας.
Άρθρο 4. Τιμές - Κρατήσεις - Ακυρώσεις - Εκπτώσεις
1. Οι τιμές διανυκτέρευσης και διημέρευσης, θα προτείνονται από την Επιτροπή του άρθρου 2 και θα εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.
2. Πινακίδα τιμών διανυκτέρευσης, διημέρευσης και σίτισης, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας είναι υποχρεωτικά αναρτημένα σε εμφανές σημείο του χώρου. Τα δε τιμολόγια που ισχύουν είναι άμεσα ανακοινώσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
3. Η χρέωση για διημέρευση θα αντιστοιχεί στο 20% της καθορισμένης τιμής διανυκτέρευσης.
4. Για την κράτηση θέσεων διανυκτέρευσης, πρέπει να ειδοποιείται ο υπεύθυνος του κάθε καταφυγίου με σχετικό έγγραφο όπου θα αναφέρονται οι ακριβείς ημερομηνίες χρήσης του καταφυγίου, ο αριθμός των ατόμων και ότι άλλο σχετικό, ενώ ο υπεύθυνος του καταφυγίου υποχρεούται να απαντά, εντός 3 ημερών, για την αποδοχή ή μη της κράτησης. Σε καταφατική περίπτωση ο υπεύθυνος του καταφυγίου δύναται να ζητήσει προκαταβολή μέχρι 30% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων.
5. Δικαίωμα ακύρωσης της κράτησης και από τα δυο μέρη είναι δυνατή, εφόσον πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης, με υποχρέωση επιστροφής της προκαταβολής. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν τα εξής : α. εάν η ακύρωση γίνει από μέρους του ενδιαφερόμενου υποχρεούται στην καταβολή του 50% της συνολικής τιμής των συμφωνηθέντων ημερών (με συμψηφισμό της τυχόν εισπραχθείσας προκαταβολής), β. εάν η ακύρωση γίνει από μέρους του διαχειριστή, υποχρεούται στην άμεση επιστροφή της προκαταβολής.
6. Η τήρηση βιβλίου ημερήσιας κίνησης πελατών αποτελεί υποχρέωση του υπευθύνου του καταφυγίου.
Άρθρο 5. Ορισμός διακριτικού τίτλου
Με αίτηση του φορέα διαχείρισης θα εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ονομασία των νέων ορειβατικών καταφυγίων. Τα υφιστάμενα ορειβατικά καταφύγια διατηρούν τους τίτλους που φέρουν κατά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της ονομασίας του καταφυγίου, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση του φορέα διαχείρισης για αλλαγή της.
Άρθρο 6. Εσωτερικός κανονισμός
Α. Δεν επιτρέπεται
1. Το κάπνισμα σε κανένα χώρο του καταφυγίου.
2. Η χαρτοπαιξία, έστω και αν είναι χωρίς χρήματα, καθώς και παιχνίδια που προκαλούν θορύβους.
3. Η χρήση μουσικής.
4. Η είσοδος σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν μολυσματικές ασθένειες.
5. Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών και η είσοδος σε άτομα υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών.
6. Η τοποθέτηση και χρήση τυχερών μηχανημάτων.
7. Η είσοδος σε κυνηγούς εφόσον φέρουν οπλισμό.
8. Η είσοδος - παραμονή ζώων εντός του καταφυγίου.
9. Η είσοδος στα υπνοδωμάτια με αρβύλες. Οι αρβύλες πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό χώρο.
Β.
1. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ο αναχωρών υποχρεούται να έχει προηγουμένως ενημερώσει το φύλακα του καταφυγίου.
2. Απαγορεύεται στον υπεύθυνο του καταφυγίου να αποδέχεται κρατήσεις κλινών περισσοτέρων της δυναμικότητας του καταφυγίου.
Άρθρο 7.
1. Το καταφύγιο πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει φαρμακείο πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο βουνό.
2. Το καταφύγιο διαθέτει υποχρεωτικά τηλέφωνο σταθερό ή κινητό ή ασύρματο επικοινωνία.
3. Δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται πλησίον των καταφυγίων ή εντός του δάσους διαφημιστικές πινακίδες, παρά μόνο πινακίδες πληροφόρησης, οι οποίες θα εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 2, ή από τα κατά τόπους δασαρχεία.
4. Οι διαχειριστές που δεν τηρούν τον παρόντα κανονισμό υπόκεινται σε ποινές οι οποίες ορίζονται από την τουριστική νομοθεσία για τα τουριστικά καταλύματα.
Άρθρο 8. Άδεια λειτουργίας
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Τ., καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ορειβατικού καταφυγίου.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ




ΣΥΝΤΑΚΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2008-2009


ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΙΤΙΜΑΛΙΚΟ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΕΟΣ
ΤΗΛ.:22650-28577
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ :50-60 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΣΟΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΤΖΑΚΙ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΑΠΟ ΠΗΓΗ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙ ΝΤΟΥΣ

ΔΡΟΜΟΣ: ΝΑΙ ΑΝ ΧΙΟΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕΧΡΙ ΑΘ. ΔΙΑΚΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΔΙΑ . ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΑΓΗΤΟ .

ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ( ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ )
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΨΑΡΘΙ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : Σ. ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΗΛ.: 2610-273912 ΥΠΕΥΘΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΤΣΗΣ
FAX .: 2610-273912
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ :50 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : 2 ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΠΗΓΗ ΔΙΠΛΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

8ΕΥΡΟ/ΑΤΟΜΟ

ΔΡΟΜΟΣ: ΝΑΙ ΑΝ ΧΙΟΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕΧΡΙ ΧΩΡΙΟ Πουρναρόκαστρο ΑΠΟ ΕΚΕΙ 21/2 ΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΔΙΑ .

ΠΑΡΝΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ΑΡΜΟΝΟΥΣΣΑ (1400)
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : GEORGE PIERCE
ΤΗΛ.: 27310-22574 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΗΛ.:27310-22938
ΚΙΝ: 6979118855 ΥΠΕΥΘΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ : 35-40 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ , TZAKI
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΠΗΓΗ 200M ΑΠΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
10ΕΥΡΟ/ΑΤΟΜΟ

ΔΡΟΜΟΣ: ΝΑΙ ΑΝ ΧΙΟΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕΧΡΙ ΧΩΡΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ 1 ½ ΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΔΙΑ .




ΜΑΙΝΑΛΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :ΟΡΟΠ. ΟΣΤΡΑΚΙΝΑΣ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΣΤΡΑΚΙΝΑΣ
ΤΗΛ: 2710232243-6977229936 ΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ :40ΚΛΙΝΕΣ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΥΠΕΥΘΙΝΟΣ: ΑΡΗΣ 6972221361


ΖΗΡΕΙΑ Α ( ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ )
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :ΟΡΟΠ. 1520
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : ΖΗΡΕΙΑ Α
ΤΗΛ:
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ :40 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : 2 ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Κ ΑΝΤΛΙΑ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

ΖΗΡΕΙΑ Β
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :ΠΟΡΤΕΣ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : ΖΗΡΕΙΑ Β
ΤΗΛ:
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ : 16 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΣΟΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Κ ΑΝΤΛΙΑ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ



ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :ΑΣΒΟΣ ή ΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΛΙΘΑΡΙΑ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. : ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΗ
ΤΗΛ: 2651022138
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ : 28 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΤΖΑΚΙ , ΣΟΜΠΑ ΞΥΛΩΝ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ(ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ)
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ(ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ)

ΥΠΕΘΥΝΟΣ Κος ΛΕΥΤΕΡΗΣ, 12ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ 1.536 μ.,
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ" ΝΕΡΑΙΔΑΣ
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦ. :
ΤΗΛ: 24410-92922
ΧΩΡΗΤΗΚΟΤΗΤΑ : 24 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΑΝΗΣΗ : ΤΖΑΚΙ , ΣΟΜΠΑ ΞΥΛΩΝ
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ : ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ
ΚΟΥΖΙΝΑ : ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ : ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ 24410-92922, 6932744194
15ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΛΑΚΑΣ

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ


Η ΚΛΙΜΑΚΑ
Η κλίμακα είναι η αναλογία που υπάρχει ανάμεσα σε μια απόσταση μετρημένη πάνω στο έδαφος και την αναπαράστασή της πάνω στο χάρτη.Ο χάρτης είναι επομένως η σμίκρυνση μικρής ή μεγάλης μερίδας της γήινης επιφάνειας.Η κλίμακα επιτρέπει τον υπολογισμό της απόστασης που χωρίζει δύο σημεία, έχει υπολογισθεί πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και είναι μια ευθύγραμμη απόσταση η οποία φυσικά δεν παίρνει υπόψη της το ανάγλυφο. Άρα δεν πρόκειται λοιπόν για την πραγματική απόσταση αλλά για μια τοπογραφική απόσταση. Παρ’ όλα αυτά, όταν ένα ανάγλυφο δεν παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, η διαφορά ανάμεσα στην τοπογραφική απόσταση και την πραγματική είναι μικρή. Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα χάρτη της κλίμακας 1:25.000. Το ένα εκατοστό στον χάρτη αντιστοιχεί με 250 μέτρα πάνω στο έδαφος. Το ένα χιλιοστό στο χάρτη αντιστοιχεί με 25 μέτρα πάνω στο έδαφος. Αν δύο σημεία στον χάρτη έχουν μεταξύ τους απόσταση 8,7 εκατοστά, η τοπογραφική απόσταση θα είναι 8,7Χ250=2.175 μέτρα. Αντιστρόφως ανάλογα αν στην πραγματικότητα, δύο σημεία έχουν μεταξύ τους απόσταση 3.650 μέτρα, στον χάρτη η απόσταση αυτή θα είναι 3650 / 250=14,6 εκατοστά. Πρέπει να γνωρίζουμε την τοπογραφική απόσταση διότι χρησιμεύει να προγραμματίσουμε μιά μακρινή πεζοπορία που θα γίνει σ’ ένα μέρος με ανάγλυφο το οποίο δεν παρουσιάζει πολλές μορφολογικές ανωμαλίες.Μια καλή βάση υπολογισμού είναι να θεωρήσουμε ως μέση ταχύτητα πεζοπορίας τα 4χλμ/ώρα. Μερικές πυξίδες φέρουν υποδιαιρέσεις σε εκατοστά και ακόμη διάφορες κλίμακες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά: 1:20.000, 1:25.000, 1:50.000. Ο υπολογισμός της απόστασης γίνεται πιό άνετα με την βοήθεια ενός καμπυλόμετρου. Είναι ένα όργανο μέτρησης που μοιάζει με ένα τροχίσκο ζαχαροπλαστικής και το οποίο λαμβάνοντας υπόψη του την κλίμακα, επιτρέπει, ακολουθώντας τους ελιγμούς μιάς πορείας, την εκτίμηση της απόστασης που διανύθηκε. Διαφορετικά, τοποθετήστε πάνω στο σχέδιο του χάρτη ένα σπάγκο ή ένα νήμα μαλλιού και κατόπιν τεντώστε το κατά μήκος της κλίμακας για να μετρήσετε την απόσταση.
Μέτρηση βήματος
Σε μερικές περιστάσεις (π.χ. για τις πορείες με πυξίδα) είναι σημαντικό όχι μόνο να υπολογιστεί αυστηρά η τοπογραφική απόσταση, αλλά εξίσου να εκτιμηθεί με ακρίβεια η απόσταση που διανύθηκε κατά διαστήματα εκατό μέτρων. Γι’ αυτό το λόγο μετρούμε το βήμα μας. Αυτό σημαίνει ότι υπολογίζουμε τον αριθμό βημάτων που χρειάζονται για να διατρέξουμε η περπατήσουμε μια απόσταση 100 μέτρων. Ο διασκελισμός «διπλών βημάτων» είναι πιό εύκολο να μετρηθεί γιατι μετράμε πάντα το ίδιο πόδι. (Γενικά, ο αριθμός διπλών βημάτων για τα 100 μέτρα είναι ανάμεσα στα 50 και 60, ανάλογα με το μέγεθος των δρασκελισμών). Για να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία της διαδικασίας, είναι καλύτερα να έχουμε κάνει πριν πολλές δοκιμές διανύοντας μια απόσταση εκατό μέτρων πάνω σε ένα τμήμα ευθείας γραμμής, π.χ. μέσα στον στίβο από το να δοκιμάζουμε στην τύχη δρασκελιές υποτίθεται ενός μέτρου έχοντας το βλέμμα καρφωμένο στο έδαφος.
Προσανατολισμός με τον ήλιο
Υπάρχει η καθιερωμένη ώρα και η ηλιακή (δηλαδή αυτή του ρολογιού και αυτή του ηλιακού ρολογιού. Τον χειμώνα, η καθιερωμένη ώρα βρίσκεται μια ώρα μπροστά από την ηλιακή, ενώ το καλοκαίρι δύο. Πριν προχωρήσουμε στην πράξη επομένως, θα πρέπει να αφαιρέσουμε από το ρολόι μας μια ώρα τον χειμώνα και δύο ώρες το καλοκαίρι. Μετά από αυτό δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τον μεγάλο δείκτη αλλά με τον μικρό, και πιο συγκεκριμένα με τον αριθμό 12 και με τη θέση τού ήλιου. Ευθυγραμμίστε το μικρό δείκτη με τη διεύθυνση του ήλιου. Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από το μικρό δείκτη και τον αριθμό 12 δίνει την κατεύθυνση του Νότου και η προέκτασή της τον Βορρά
Προσανατολισμός με τον πολικό αστέρα
Θα πρέπει πρώτα να βρούμε τη Μεγάλη Άρκτο, η οποία μοιάζει αόριστα με μια κατσαρόλα και κατόπιν να επεκτείνουμε πέντε φορές την απόσταση μέχρι τον Πολικό Αστέρα.Ο γεωγραφικός Βορράς ή βορράς του χάρτη είναι η κατεύθυνση που δίνεται από τον μεσημβρινό. Ο γεωγραφικός Βορράς από την άκρη του φύλλου. Αν ο χάρτης είναι καλά διπλωμένος τα τσακίσματα αναπαριστούν επίσης τους μεσημβρινούς. Αντίθετα, ο Μαγνητικός Βορράς ή Πραγματικός Βορράς είναι η κατεύθυνση που δείχνει η μαγνητική βελόνα της πυξίδας. Ο Μαγνητικός Βορράς βρίσκεται λίγο προς τα δυτικά του Γεωγραφικού Βορρά. Η γωνία που σχηματίζεται από την κατεύθυνση του Γεωγραφικού και του Μαγνητικού Βορρά ονομάζεται μαγνητική απόκλιση. Στους ειδικούς χάρτες προσανατολισμού ο Βορράς πάνω στον χάρτη είναι ο ίδιος με τον μαγνητικό Βορρά, έχει συνυπολογισθεί και συνεπώς δεν χρειάζετε να κάνουμε υπολογισμούς.
Η μαγνητική απόκλιση
Η μαγνητική μάζα που έλκει την μαγνητική βελόνη της πυξίδας ενεργοποιείται από μια διαρκή κυκλική κίνηση η οποία έχει σαν συνέπεια να μεταβάλλει τη γωνία απόκλισης αυξάνοντας ή μειώνοντας την. Η τιμή αυτής της ετήσιας μεταβολής ορίζεται με ακρίβεια πάνω στο χάρτη για το έτος έκδοσης και επιτρέπει τον υπολογισμό της μαγνητικής απόκλισης για το τρέχον έτος.παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι το 1984 η απόκλιση είναι 2ο52’ και η ετήσια μείωση είναι 4’. το 1988, η απόκλιση θα είναι: 1988-1984=4, 4’Χ4’=16’. Επομένως: 2ο52’-16=2ο36’ το 1988 (την 1η Ιανουαρίου). Όταν πρόκειται για πορεία με πυξίδα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την μαγνητική απόκλιση. Πράγματι, είναι ανώφελο να βαζουμε στόχους των οποίων η ακρίβεια είναι ήδη πολύ σχετική, πάνω σε μια λανθασμένη γωνία, ακόμη κι αν η διαφορά με την μαγνητική πρόοδο της στιγμής είναι ελάχιστη.
Η ΠΥΞΙΔΑ
Η πυξίδα δείχνει διαρκώς την κατεύθυνση του Μαγνητικού Βορρά. Οι υποδιαιρέσεις του καντράν (σε μοίρες, βαθμούς ή χιλιοστά) επιτρέπουν την ένδειξη μιας γωνίας ή την ανάγνωση της όταν αυτή βρίσκεται απέναντι από τον δείκτη ανάγνωσης. Οι γραμμές στον πυθμένα της πυξίδας ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του Γεωγραφικού Βορρά. Τα εκατοστά χρησιμεύουν στη μέτρηση των τοπογραφικών αποστάσεων. Έτσι εφοδιασμένη, η πυξίδα χρησιμεύει επίσης και σαν μοιρογνωμόνιο.Μέτρηση γωνίαςΑς υποθέσουμε ότι το Α είναι τό σημείο όπου βρισκόμαστε και το Β είναι το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε. Ευθυγραμμίστε την πυξίδα με τη ευθεία ΑΒ. Το βέλος κατεύθυνσης είναι παράλληλα με την ευθεία ΑΒ. Γυρίστε το καντράν με τρόπο ώστε να φέρετε το Ν(Β) του Βορρά του καντράν στο άνω μέρος του χάρτη θέτοντας τις γραμμές του πυθμένα της πυξίδας παράλληλα προς την άκρη του χάρτη. Χο είναι η γωνία που σχηματίζεται από την κατεύθυνση του Γεωγραφικού Βορρά με την κατεύθυνση της πορείας. Παρατήρηση: Η γωνία Χο είναι το αζιμούθιο. Είναι μια γωνία κατεύθυνσης. Γωνία κατεύθυνσης είναι η γωνία που σχηματίζεται από την κατεύθυνση του Βορρά και αυτή της πορείας. Παρατήρηση: Η πορεία με πυξίδα απαιτεί τη χρησιμοποίηση του αζιμούθιου, με άλλα λόγια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μαγνητική απόκλιση. Για να λάβουμε ένα αζιμούθιο πρέπει να προσθέσουμε τη μαγνητική απόκλιση στη γωνία κατεύθυνσης. Έστω 64ο+1ο32’=65ο32’ Θα πρέπει να ξέρουμε ότι:όταν ο μαγνητικός Βορράς βρίσκεται στα δυτικά του Γεωγραφικού Βορρά, προσθέτουμε τη μαγνητική απόκλιση στη γωνία κατεύθυνσης. Όταν ο Μαγνητικός Βορράς βρίσκεται στα ανατολικά του Γεωγραφικού Βορρά αφαιρούμε την απόκλιση από την γωνία κατεύθυνσης.Πορεία με πυξίδαΦέρτε το αζιμούθιο απέναντι από το δείκτη ανάγνωσηςΔιπλώστε τον χάρτη, δεν χρησιμεύει πια σε τίποτε, και χρησιμοποιήστε την μαγνητική βελόνη. Περιστρέψτε την πυξίδα οριζοντίως με τρόπο ώστε να φέρετε τη μαγνητική βελόνη παράλληλα με τό Ν(Β) του Βορρά και προχωρήστε προς την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος κατεύθυνσης ή γραμμή στόχευσης. Παρατηρήσεις: Όσο περισσότερο σημαντική είναι η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να απομακρυνθούμε από την ιδανική κατεύθυνση.Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σημαδεύουμε σημεία επανεύρεσης. (Σε περίπτωση ομίχλης, τοποθετείστε κάποιον στα όρια ορατότητας, αρκετά κοντά, ώστε να μην απομακρυνθείτε πολύ από τον ιδανικό άξονα. Αυτό για να αποφύγετε να περάσετε δίπλα από μια σημαδούρα ή ένα καταφύγιο χωρίς να το δείτε). Πρέπει επίσης να ανανεώνουμε επιμελώς τους στόχους σε κάθε σημείο επανεύρεσης. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ένα σημείο επανεύρεσης που είναι πέρα από τον στόχο γιατί είναι αδύνατο να βαδίζει κανείς ολόισια ακόμη και όταν το έδαφος προσφέρεται.Ο τριγωνισμόςΕίναι η διαδικασία που μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη θέση μας πάνω στο έδαφος σε περίπτωση που λείπουν πλησίον διακριτά αντικείμενα και ευπροσδιόριστα σημεία επανεύρεσης. Βρείτε πάνω στο έδαφος χαρακτηριστικά σημεία επανευρέσεως τα οποία αναφαίνονται πάνω στο χάρτη. Πάρτε το αζιμούθιο αυτών των σημείων. (Δύο αρκούν αν βρισκόμαστε πάνω σε ένα δρόμο, μια παρυφή κλπ, σ’ ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στην κάθετο μιας από τις κατευθύνσεις που διαλέξαμε). Στοχεύστε το σημείο με το βέλος στόχευσης της πυξίδας. Γυρίστε το καντράν με τρόπο ώστε να φέρετε το Ν(Β) του Βορρά παράλληλα μέ το μηδέν της υποδιαίρεσης απέναντι από την μαγνητική βελόνη. Είτε μπορέσουμε, είτε όχι να διαβάσουμε την τιμή της γωνίας που λάβαμε, δεν αλλάζει τίποτε στην ποιότητα της στόχευσης. Τοποθετείστε την πυξίδα έναντι του σημείου στόχευσης που αναφαίνεται πάνω στο χάρτη. (Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με την μαγνητική βελόνη) Περιστρέψτε την πυξίδα με τρόπο ώστε να τοποθετήσετε παράλληλα τις γραμμές στον πυθμένα της πυξίδας με την άκρη του χάρτη και χαράξτε με το μολύβι μια γραμμή από το στοχευμένο σημείο ως αυτό που βρίσκεστε.Προσοχή στην απόκλισηΑπό το έδαφος στο χάρτη, πρέπει να αφαιρέσουμε τη μαγνητική απόκλιση. Πρέπει να μετατρέψουμε το αζιμούθιο σε γωνία κατεύθυνσης.Υπενθύμιση: Αυτό ισχύει για το Μαγνητικό Βορρά που εξελίσσεται δυτικά του Γεωγραφικού Βορρά. Στην αντίθετη περίπτωση, η πράξη αντιστρέφεται.Ξαναρχίστε την πράξη με ένα δεύτερο σημείο, κατόπιν προεκτείνετε τις ευθείες που έχετε μέχρι να διασταυρωθούν. Βρείτε μ’ αυτόν τον τρόπο την θέση σας.Προσανατολισμός του χάρτη χωρίς τη βοήθεια πυξίδαςΟ προσανατολισμός του χάρτη χωρίς την πυξίδα γίνεται με την τοποθέτηση των αξόνων σε συμφωνία με γεωγραφικά σημεία πάνω στο έδαφος. Με άλλα λόγια, βρίσκουμε πάνω στο έδαφος τα χαρακτηριστικά σημεία που φαίνονται εξίσου πάνω στο χάρτη και τα τοποθετούμε παράλληλα. Η πράξη αυτή δεν απαιτεί απαραίτητα να γνωρίζουμε το σημείο στάσης μας, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί μας επιτρέπει να το καθορίσουμε.Καθορισμός της θέσης μας.Ας υποθέσουμε ότι ο χάρτης είναι προσανατολισμένος αλλά δεν ξέρετε ακριβώς που βρίσκεστε. Παρατηρείστε τα χαρακτηριστικά της επανεύρεσης που σας επέτρεψαν να προσανατολίσετε το χάρτη και καθορίσετε κι άλλα τα οποία όλο και πιό πολύ βρίσκονται κοντά στο μέρος όπου βρίσκεστε. Προχωρείστε από το πιό μακρινό στο πιό κοντινό. Κατόπιν, παρατηρείστε το έδαφος τριγύρω σας μέχρι να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις φόρμες του κάτω από τα πόδια σας. Αν έχετε ακόμη κάποια αμφιβολία, διευθετείστε το πρόβλημα προσεγγίζοντας το πιο κοντινό αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό σημείο.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ
Την πρώτη φορά ο αρχάριος θα ήταν προτιμότερο να συγκρίνει το χάρτη με ένα μέρος που του είναι ήδη γνωστό, έτσι ώστε να ξεπεράσει εύκολα σύντομες φάσεις περιπλάνησης καθορίζοντας τη θέση του ακριβώς σε ορισμένα σημεία εύκολα αναγνωρίσιμα και γνωστά από τον ίδιο. Για να ελέγξει την αξιοπιστία των εκτιμήσεών του θα σταματήσει ανάμεσα σε δύο γνωστά σημεία θα σημειώσει την υποτιθέμενη θέση του στο δρομολόγιο και θα την επαληθεύσει συγκρίνοντας την απόσταση που μέτρησε πάνω στο χάρτη με αυτή που του μένει να διανύσει ως το επόμενο γνωστό σημείο. Για να είναι τελείως αξιόπιστη η άσκηση αυτή απαιτείται προηγούμενα η καταμέτρηση του βήματος. Ωστόσο, για μια πολύ σύντομη απόσταση, μπορούμε να δουλέψουμε στηριζόμενοι σε εκτιμήσεις (Προσοχή! Αυτού του είδους η προσέγγιση αποκλείεται στην περίπτωση πορείας με πυξίδα). Αφού θα έχει κατορθώσει αυτά, ο προχωρημένος αθλητής θα ξεκινήσει για περιπέτεια πάνω σε δρομολόγια ανεξερεύνητα. Πρώτα στους δρόμους, κατόπιν στα μονοπάτια και τέλος εκτός δρομολογίων με σημαδούρες. Τέλος θα δοκιμάσει τις ικανότητές του κατά τον αγώνα προσανατολισμού με υποχρεωτική χρήση πυξίδας.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
Το ωρολόγιο πρόγραμμα: γίνεται σε σχέση με τη απόσταση που έχουμε να διανύσουμε σε επίπεδο μέρος και με την ανωφέρεια του βουνού στο οποίο θα ανεβούμε και μάλιστα έναν συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων. Για να φτιάξουμε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι λοιπόν σημαντικό να υπολογίσουμε τις αποστάσεις και τις διαφορές επιπέδου στο χάρτη, στηριζόμενοι στην κλίμακα, στην ισοδιάσταση των ισοϋψών καμπυλών και τα ύψη. Γενικά μη διστάσετε να υπολογίσετε περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να φτάσετε αν όχι νωρίτερα τουλάχιστον στην προβλεπόμενη ώρα!
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ
Όλοι όσοι ασχολούνται σχετικά γνωρίζουν ότι στο θέμα προσανατολισμού η πορεία με πυξίδα είναι η πιό λεπτή και η πιό τυχαία πράξη αλλά και το μόνο και καλύτερο μέσο για να φτάσει κανείς στο στόχο που καθόρισε κάτω από συνθήκες κακής ορατότητας καθώς και σε ορισμένες καθορισμένες εκ των προτέρων καταστάσεις κατά τον αγώνα προσανατολισμού.Σημεία προσοχήςΤον πίνακα πορείας τον ετοιμάζουμε πριν πέσουμε σε κακοκαιρία δηλαδή την προηγούμενη μέρα στο καταφύγιο. Υποχρεωτικό υλικό: χάρτης, πυξίδα, αλτίμετρο, καμπυλόγραμμο και μολύβι. Η πορεία με πυξίδα στους παγετώνες και με ομίχλη συσσωρεύει όλες τις δυσκολίες του είδους.Προφυλάξεις-Συνηθισμένα λάθηΔιαβάστε προσεκτικά τις υποδιαιρέσεις του καμπυλλόγραμου και της πυξίδας. Στην πυξίδα, είναι χαραγμένες ανά δύο μοίρες ενώ οι αριθμοί επαναφέρονται στις ζυγές δεκάδες κάθε 20 μοίρες. Θυμηθείτε: Το μηδέν των υποδιαιρέσεων του μοιρογνωμονίου και του (Ν)Β του Βορρά της πυξίδας τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το άνω μέρος του χάρτη, όπως οι δείκτες του ρολογιού στο δώδεκα. Κατά την πορεία με πυξίδα μην ξεχνάτε την μαγνητική απόκλιση. Μη την λάβετε υπόψη σας αν η πυξίδα έχει σύστημα αντιστάθμισης της απόκλισης. Το φοβερό λάθος των 180ο είναι κλασσικό και τό πιό επίβουλο γιατί γίνεται θα μπορούσαμε να πούμε μηχανικά: Ας υποθέσουμε ότι η πυξίδα δείχνει κατά τύχη μια γωνία 43ο ενώ η γωνία που έχουμε να υπολογίσουμε είναι γύρω στις 225ο. Αφού ευθυγραμμίσουμε λοιπόν την πυξίδα με την κατεύθυνση, οι γραμμές του πυθμένα της πυξίδας είναι ήδη σχεδόν παράλληλες με την κατεύθυνση του Βορρά. Μια μικρή ρύθμιση και οι γραμμές είναι ακριβείς αλλά η κατεύθυνση λανθασμένη! Προσοχή: Ακόμη και ένα έμπειρο αλλά προς στιγμή αφηρημένο άτομο μπορεί να πέσει στην παγίδα σαν αρχάριος. Επαληθεύστε δύο φορές τους υπολογισμούς σας

εταιρίες ορειβατικών και αναρριχητικών ειδών

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια λίστα με εταιρίες ορειβατικών και αναρριχητικών ειδών καθώς και τα προιόντα τους.
Ρούχα
http://www.lowealpine.com/
http://www.marmot.com/
http://www.salewa.com/
http://www.thenorthface.com/
http://www.mountainhardwear.com/
http://www.mountain-equipment.co.uk/
http://www.salomonsports.com/
Μπότες-Παπούτσια
http://www.asolo.com/
http://www.teva.com/
http://www.thenorthface.com/
http://www.sportiva.com/
http://www.fiveten.com/
http://www.garmont.com/
http://www.salomonsports.com/
www.meindl.de/english
Αναρριχητικά Υλικά-Hardware
http://www.petzl.com/
http://www.salewa.com/
http://www.wildcountry.co.uk/
http://www.camp.it/
www.ferrino.it/en/homepage
http://www.mountainhardwear.com/
http://www.mountain-equipment.co.uk/
http://www.grivel.com/
Rope
http://www.edelweiss-ropes.com/

Μπατόν
http://www.komperdell.com/

Hardware-Υλικά camping
http://www.cascadedesigns.com/ (στην σελίδα αυτή θα βρείτε και τους παρακάτω συνδέσμους)http://www.msrgear.com/
http://www.thermarest.com/
http://www.platypushydration.com/
http://www.seallinegear.com/
http://www.trackspoles.com/

Βασικός εξοπλισμός χειμερινού βουνού




Βασικός εξοπλισμός χειμερινού βουνού
1) Σακίδιο 50-70 λίτρα ή /και σακίδιο 40-50 λίτρα (κορυφής)
2) Αδιάβροχες αρβύλες (να δέχονται κραμπόν)
3) Κάλτσες μάλλινες (και εφεδρικές)
4) Γκέτες
5) α) Παντελόνι fleece β) παντελόνι αντιανεμικό με φερμουάρ
6) Πουκάμισο ή λεπτό fleece
7) Εσώρουχα θερμοφάν
8) Μπουφάν fleece
9) Τζάκετ αντιανεμικό - αδιάβροχο με ή χωρίς επένδυση
10) Αδιάβροχο καγκούλ (μπέρτα)
11) Γάντια αδιάβροχα με εσωτερική επένδυση
12) Σκούφος (να καλύπτει και τʼ αφτιά) ή μπαλακλάβα
13) Απορροφητικά γυαλιά ηλίου
14) Αντηλιακή κρέμα - αντηλιακό στικ χειλιών
15) Πιολέ με καλύπτρες
16) Κραμπόν με καλύπτρες
17) Παγούρι (1-2 λίτρα)
18) Φακός και εφεδρικές μπαταρίες
19) Φαρμακείο20) Προσωπικά είδη
21) Σπίρτα (φυλαγμένα σε σακουλάκι νάυλον)
22) Τρόφιμα
23) Ξηροί καρποί, σταφίδες και σοκολάτες
24) Εφεδρικά ρούχα
25) Σφυρίχτρα (!)
26) Σακούλες πλαστικές (για σκουπίδια, ρούχα κλπ.)
Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σακίδιο
1) Φακός εφεδρικός μπαταρίες - λαμπάκι
2) Αλουμινοκουβέρτα
3) Φαρμακείο
4) Σπίρτα θυέλλης (αδιάβροχα)
5) Ξηροί καρποί - σταφίδες - σοκολάτες
6) Νερό
7) Γυαλιά ηλίου
8) Σφυρίχτρα
9) Πυξίδα
10) 1 σακούλα σκουπιδιών μεγάλη
Προαιρετικά
1) Μπατόν τηλεσκοπικά
2) Χάρτης τοπικός τουλάχιστον 1:50.000 - πυξίδα - αλτίμετρο
3) Σχοινί 20-40 μέτρα 6-7 χιλιοστά (βοηθητικό)
4) Κιάλια ελαφριά μικρού μεγέθους
5) Σημειωματάριο - μολύβι
6) Υπνόσακος για ύπνο εντός καταφυγίου (σε περίπτωση που οι κουβέρτες του καταφυγίου είναι ακατάλληλες - υγρές ή φθαρμένες)