Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ 28/2-2/3/2009

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 28/2-2/3/2009. ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΙ ΧΑΡΗΣ Μ.

Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την κορυφή ξεκινά από τη Σπάρτη και ακολουθεί αρχικά την Εθνική οδό προς Γύθειο. Στο 7ο χλμ. συναντά ενδεικτική πινακίδα προς Ανώγεια - Παλαιοπαναγιά - Καταφύγιο. Στρίβοντας δεξιά, σε 3 χλμ. φτάνει στα Ανώγεια κι έπειτα στην Παλαιοπαναγιά. Μετά την πλατεία συναντά ενδεικτική πινακίδα προς Τόριζα - Πολιάνα (Κρυονέριο)-Καταφύγιο.
Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δασικό δρόμο, αγνοεί δεξιά του διασταύρωση για τα Διπόταμα και αριστερά του για την Τόριζα. Περνά τον εποχιακό οικισμό Πολιάνα (Κρυονέριο - 850 μ.) και φτάνει στη θέση "Μαγγανιάρης", όπου υπάρχει πηγή νερού.
Αριστερά του δρόμου αρχίζει το σηματοδοτημένο μονοπάτι για το Καταφύγιο (από Παλαιοπαναγιά ως εδώ, η απόσταση είναι περίπου 2,30 ώρες με τα πόδια).

Ακολουθώντας την κόκκινου χρώματος και τετραγώνου σχήματος σήμανση του μονοπατιού, φτάνει στην πηγή "Βαρβάρα". Δέκα λεπτά πιο ψηλά, κι αφού έχει ολοκληρώσει πορεία μιάμισης ώρας, φτάνει στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης (υψόμετρο 1.550).
Αριστερά, πίσω από το Καταφύγιο το σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στις θέσεις "Γούβες" (αμφιθεατρική θέση με λιβάδια), "Κρατήρα" (χαρακτηριστικό τρίεδρο σχηματισμό), "Πλάκες" (συνεχές "πλακόστρωτο" μονοπάτι μικρής κλίσης) και, τέλος, στις "Πόρτες" (διάσελο σε υψόμετρο 2.200), μετά από πορεία 2-2.30 ωρών.


Από εδώ το μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή σε 20 λεπτά περίπου. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, κοντά στη ΒΑ κόψη, υπάρχει μικρό σπηλαιοβάραθρο, επισημασμένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης, που αποτελεί παγίδα του χειμώνα για τον απρόσεκτο ορειβάτη.
Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και πρόχειρα πετρόχτιστα κελιά. Κάθε χρόνο, το βράδυ της 19ης Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου, προσέρχονται δεκάδες προσκυνητές από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία και όχι μόνον. Η κορυφή του Ταυγέτου, μια φυσική πυραμίδα που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις και εικασίες σε προσκαλεί να την κατακτήσεις. Η θέα από ψηλά είναι συγκλονιστική και αν η τύχη σε φέρει να βρεθείς εκεί είτε στην Ανατολή του Ηλίου είτε στη Δύση, μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις την σκιά της πυραμίδας στον αντίστοιχο κόλπο [Ανατολή Ηλίου - Μεσσηνιακός, Δύση - Λακωνικός κόλπος].


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
ΘEΣH: "Bαρβάρα" Ταϋγέτου, υψόμετρο 1550 μ.
ΔYNAMIKOTHTA ΔIANYKTEPEYΣHΣ: 24 άτομα
ΘEPMANΣH: θερμάστρες πετρελαίου
YΔPOΔOTHΣH: ομβροδεξαμενή και πηγή "Bαρβάρα" σε απόσταση 200 μέτρων
KOYZINA: οργανωμένη
TOYAΛETEΣ: χωριστό οίκημα εκτός Καταφυγίου
ΠPOΣΠEΛAΣH: από Σπάρτη - Ανώγεια - Παλαιοπαναγιά - Μπολιάνα - πηγή Mαγγανιάρη (22 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου) και από εκεί σηματοδοτημένο μονοπάτι ως το Καταφύγιο (διαδρομή 1.30 ώρα).

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Ε-Υ-Γ-Ε!

    Κένταυρε, φαντάζομαι ότι μόλις βρεις χρόνο θα μας ενημερώσεις για τα υπόλοιπα. (Χρόνοι μεταάβασης, αναχωρήσεις, κτλ κτλ)

    Προτείνω μετάβαση με πουλαμανάκια, όπως πέρυσι!

    Μια ερώτηση μόνο...Από την στιγμή που θα πάμε Ταϋγετο, γιατί έχουμε φωτό της Ζήρειας στο post? Ή μήπως τα 2 καταφύγια είχαν τον ίδιο αρχιτέκτωνα...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή