Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Προσκοπικό Έμβλημα


Το έμβλημά μας, το Προσκοπικό τριφύλλι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αιχμή του βέλους την οποία μεταχειρίζονταν οι θαλασσοπόροι και εξερευνητές για να τους δείχνει το βορρά στην πυξίδα, για να βρίσκουν την πορεία τους και να φθάνουν ασφαλείς στα λιμάνια του προορισμού τους, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία (δεξιά, κάντε κλίκ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος) μιας πυξίδας από τον καιρό των πρώτων θαλασσοπόρων. Όταν ιδρύθηκε ο Προσκοπισμός ο ιδρυτής του διάλεξε το σήμα αυτό για ΕΜΒΛΗΜΑ και όλα σχεδόν τα έθνη δέχθηκαν, το καθένα με ένα διακριτικό στο μέσο. Στην Πατρίδα μας έχουμε το μυθολογικό πουλί, τον Φοίνικα. Κάθε φύλλο του τριφυλλιού συμβολίζει και ένα μέρος από την Πpοσκοπική μας Υπόσχεση. Το μεσαίο συμβολίζει το καθήκον προς το Θεό και την Πατρίδα, το αριστερό την βοήθεια προς κάθε άνθρωπο, και το δεξιό την τήρηση του Νόμου του Προσκόπου.
Ο μυθολογικός φοίνικας, σύμβολο της Πατρίδας μας, που πάντοτε αναγεννιέται με τους αγώνες της και που διαλέχτηκε σαν έμβλημα της αναγεννηθείσας Ελλάδας του 1821- 1827. Ο κρίκος που συγκρατεί τα τρία φύλλα, συμβολίζει το αλληλένδετο των τριών μερών της Υπόσχεσης, καθώς και το σύνδεσμο μεταξύ όλων των Προσκόπων που προέρχεται από την κοινή Υπόσχεση.
Τα δύο αστέρια στα δύο πλαϊνά φύλλα, είναι τα μάτια του Προσκόπου που άνοιξε όταν ήταν Λυκόπουλο και που οφείλει να τα έχει πάντοτε ανοιχτά, ώστε να βαδίζει στο δρόμο του καθήκοντος και της αρετής. Η ταινία κάτω από το τρίφυλλο με τις άκρες της γυρισμένες σαν ένα στόμα που γελά παριστάνει τον Πρόσκοπο, ο οποίος κάνει το καθήκον του με όρεξη και προθυμία και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία κάθε δυσκολία που θα του παρουσιαστεί. Το ρητό "ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ" που είναι γραμμένο πάνω στην ταινία είναι Παγκόσμιο Προσκοπικό Ρητό και μας θυμίζει ότι ο Πρόσκοπος είναι πάντοτε έτοιμος για να εκτελέσει το καθήκον του. Πάνω από το τρίφυλλο αναγράφεται σε ημικύκλιο το εθνικό ρητό των Ελλήνων Προσκόπων "ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ" που είναι το επιστέγασμα της όλης Προσκοπικής εργασίας, το τέρμα των προσπαθειών του Προσκόπου, ο οποίος πρέπει να συμβάλλει στο να αριστεύει πάντα το Έθνος του.

1 σχόλιο: